toggle menu

GYIK

1
A leszállítás előtt megtekintik a helyszínt?
Frissítve: 2020. április 24.

Amennyiben a vevő megítélése szerint a kívánt helyszín nem megfelelő a mobilház elhelyezésére, úgy lehetőség van a helyszín előzetes megtekintésére.

2
Kell-e építész tervezőt megbízni a mobilház telepítésekor?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

A mobilház elhelyezése építési engedélyhez kötött építési munkának számít, (312/2012.(XI.07.) Kormányrendelet I. melléklete szerint nem kivétel az engedélyezés alól) ezért az engedélyezési dokumentációt jogosult építész tervezővel kell elkészíttetni.

3
Mennyibe kerül a hatósági engedélyezés?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

Az engedélyezéshez szükséges költségeket a tervezési díj és az eljárási illeték, esetleg szakhatósági közreműködés esetén, igazgatási szolgáltatási díj jelentik. Az illeték mértékét az épület rendeltetése határozza meg

4
Milyen következménnyel jár, ha engedély nélkül helyezem el az építményt a telken?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

Amennyiben a telken a felállított építmény engedélyezhető, megfelelő méretű , rendeltetésű, megfelelő helyre telepítették, akkor fennmaradási engedélyezési eljárás keretében utólagosan kell engedélyeztetni. Amennyiben az építmény a telken az építésügyi előírások szerint , vagy az adott telepítési helyen nem létesíthető, az építésfelügyeleti hatóság építésrendészeti eljárás lefolytatása eredményeként elrendelheti az elbontást.

5
Az engedélyezésnél milyen tanúsítványokat kell benyújtani a hatósághoz?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

Tanúsítványokat az engedélyezésnél nem kell benyújtani a hatósághoz. (Használt házak esetében)

6
Honnan tudhatom meg, hogy a mobilházat elhelyezhetem-e a telkemen?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

A telek hrsz-a alapján a helyi települési önkormányzatnál lehet érdeklődni, hogy a településrendezési tervben milyen építési övezetbe sorolták az érintett telket és a Helyi Építési Szabályzat szerint milyen előírások, szabályok vonatkoznak a beépítésére. A telek fekvése szerinti építésügyi hatóságot is meg lehet előzetesen kérdezni az építési előírásokról. Az illetékes építési hatóságot interneten lehet kiválasztani az építési portál segítségével (http://www.e-epites.hu/hatosagkereso )

7
Kell-e engedélyt kérni a mobilház telepítéshez?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

- Igen. Építész tervezővel meg kell rajzoltatni a kiválasztott, használt ház felmérési tervét, meg kell határozni az engedélyezési dokumentációban az épület rendeltetését és az ahhoz kapcsolódó elvárt követelményeket (1997. évi LXXVIII. tv. Étv. 31. § , 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet OTÉK 50.§, 275/2013.(VII.16.) Kormányrendelet ) . Az építési engedélyezési tervdokumentációt a felmért épület rendeltetésének megfelelő elvárt jellemzőinek ismertetésével kell összeállítani a helyi és általános építési szabályok figyelembe vételével.

8
Épület-e a mobilház, hiszen kerekeken áll?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

A mobilház egyértelműen épület. A jármű (utánfutó) kategóriába nem sorolható, mert gépjármű minőségű alváza nincs, fékrendszere sem készült, ( közúton való közlekedésre nem alkalmas) .A helyszínre telepítésekor, rendeltetése szerint megfelel az épület évi LXXVIII. tv. (Étv ) 2. § 10. pontjában szereplő fogalom meghatározásának : „Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”

9
Léteznek 50 nm feletti mobilházak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen léteznek. Vannak olyan gyártók, amelyek készítenek akár 85 nm-es házakat is.

10
Hogyan történik a szállítás?
Frissítve: 2020. április 14.

A szállítás a vevővel előzőleg egyeztetett időpontban teherautóval, illetve trélerrel történik a kívánt helyszínre.

11
A mobilház leírásánál feltüntetett méretek a ház teljes hosszára vonatkoznak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen, a mobilház leírásában szereplő méretek a mobilház teljes hosszát adják meg, így abba a vontató rész is beletartozik.

12
Mit jelent a "téliesített mobilház" ?
Frissítve: 2020. április 24.

Hőszigetelt nyílászárókkal rendelkezik, központi- vagy elektromos fűtéssel felszerelt.

13
Hol tudom megtekinteni a mobilházakat?
Frissítve: 2020. április 24.

A kisbéri telephelyünkön lehet megtekinteni nyitvatartási időben.

14
Szigeteltek-e a mobilházak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen, hungarocell, vagy salakgyapot szigetelésük van. Fontos tudni, hogy ez az alapszigetelés nem teszi lehetővé, hogy télen is megfelelő védelmet nyújtson a hideg időjárás ellen.  Az újabb típusok már hőszigetelt nyílászárókkal készülnek. Utólag is van lehetőség a mobilház falainak szigetelésére. A ház utólagos szigetelését ajánlatos a telepítés után elvégezni.

15
Kell-e alap a mobilháznak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen. Használt házak esetében javasolt 20cm vastag vasalt beton sávalap. 

16
Milyen készletből választhatok?
Frissítve: 2020. április 24.

A honlapunkon szereplő mobilházak lefedik a teljes választékot. Az archívumban található mobilházak nem rendelhetőek. A megtekinthető mobilházak mindegyike megvásárolható.

17
Lehet-e hitelre mobilházat vásárolni?
Frissítve: 2020. április 24.

Nem, mert a mobilház nem szolgál fedezetként, így a hitel nem megoldható.

18
Megrendelés után mikorra várható a szállítás?
Frissítve: 2020. április 9.

A megrendelés után 2-4 héten belül.

Fontos információk