toggle menu

GYIK

1
Léteznek 50 nm feletti mobilházak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen, cégünk is forgalmaz 50nm feletti mobilházakat is.

2
Részletfizetésre van lehetőség?
Frissítve: 2024. április 17.

Részletfizetésre nincs lehetőség.

3
Mit jelent a "szervizelés"?
Frissítve: 2024. április 17.

A szervizelés tartalmazza a mobilház víz-, csatorna-, villany- és gázrendszereinek felülvizsgálatát és szükséges javításait, valamint az alvázvédelmet. Elektromos hálózathoz érintésvédelmi bizonyítványt, gázrendszerhez átvizsgálási jegyzőkönyvet adunk. Nem tartalmazza a közművekre történő csatlakoztatást, klímaszervizt és használt háztartási gépek, nyílászárók garanciáját.

4
Kell-e építész tervezőt megbízni a mobilház telepítésekor?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

A mobilház elhelyezése építési engedélyhez kötött építési munkának számít, (312/2012.(XI.07.) Kormányrendelet I. melléklete szerint nem kivétel az engedélyezés alól) ezért az engedélyezési dokumentációt jogosult építész tervezővel kell elkészíttetni.

5
Mennyibe kerül a hatósági engedélyezés?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

Az engedélyezéshez szükséges költségeket a tervezési díj és az eljárási illeték, esetleg szakhatósági közreműködés esetén, igazgatási szolgáltatási díj jelentik. Az illeték mértékét az épület rendeltetése határozza meg

6
Milyen következménnyel jár, ha engedély nélkül helyezem el az építményt a telken?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

Amennyiben a telken a felállított építmény engedélyezhető, megfelelő méretű , rendeltetésű, megfelelő helyre telepítették, akkor fennmaradási engedélyezési eljárás keretében utólagosan kell engedélyeztetni. Amennyiben az építmény a telken az építésügyi előírások szerint , vagy az adott telepítési helyen nem létesíthető, az építésfelügyeleti hatóság építésrendészeti eljárás lefolytatása eredményeként elrendelheti az elbontást.

7
Az engedélyezésnél milyen tanúsítványokat kell benyújtani a hatósághoz?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

Tanúsítványokat az engedélyezésnél nem kell benyújtani a hatósághoz. (Használt házak esetében)

8
Honnan tudhatom meg, hogy a mobilházat elhelyezhetem-e a telkemen?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

A telek hrsz-a alapján a helyi települési önkormányzatnál lehet érdeklődni, hogy a településrendezési tervben milyen építési övezetbe sorolták az érintett telket és a Helyi Építési Szabályzat szerint milyen előírások, szabályok vonatkoznak a beépítésére. A telek fekvése szerinti építésügyi hatóságot is meg lehet előzetesen kérdezni az építési előírásokról. Az illetékes építési hatóságot interneten lehet kiválasztani az építési portál segítségével (http://www.e-epites.hu/hatosagkereso )

9
Kell-e engedélyt kérni a mobilház telepítéshez?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

- Igen. Építész tervezővel meg kell rajzoltatni a kiválasztott, használt ház felmérési tervét, meg kell határozni az engedélyezési dokumentációban az épület rendeltetését és az ahhoz kapcsolódó elvárt követelményeket (1997. évi LXXVIII. tv. Étv. 31. § , 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet OTÉK 50.§, 275/2013.(VII.16.) Kormányrendelet ) . Az építési engedélyezési tervdokumentációt a felmért épület rendeltetésének megfelelő elvárt jellemzőinek ismertetésével kell összeállítani a helyi és általános építési szabályok figyelembe vételével.

10
Épület-e a mobilház, hiszen kerekeken áll?
Frissítve: 2020. augusztus 5.

A mobilház egyértelműen épület. A jármű (utánfutó) kategóriába nem sorolható, mert gépjármű minőségű alváza nincs, fékrendszere sem készült, ( közúton való közlekedésre nem alkalmas) .A helyszínre telepítésekor, rendeltetése szerint megfelel az épület évi LXXVIII. tv. (Étv ) 2. § 10. pontjában szereplő fogalom meghatározásának : „Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”

11
Hogyan történik a szállítás?
Frissítve: 2020. április 14.

Mobilházainkat teherautóval és trélerrel szállítjuk. Ha kamionnal nem juttatható be a telekre, traktorral húzzuk be és helyezzük el a mobilházat a kívánt helyre.

12
A leszállítás előtt megtekintik a helyszínt?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen, érdemes előzetesen területbejárást egyeztetni. Terepszemle során szakemberünk felméri a helyszínt, javaslatokat tesz a tereprendezésre és meghatározza a bejuttatható mobilház méretét.

13
A mobilház leírásánál feltüntetett méretek a ház teljes hosszára vonatkoznak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen, a mobilház leírásában szereplő méretek a mobilház teljes hosszát adják meg, így abba a vontató rész is beletartozik.

14
Mit jelent a "téliesített mobilház" ?
Frissítve: 2020. április 24.

Hőszigetelt nyílászárókkal rendelkezik, központi- vagy elektromos fűtéssel felszerelt.

15
Hol tudom megtekinteni a mobilházakat?
Frissítve: 2020. április 24.

A kisbéri telephelyünkön lehet megtekinteni nyitvatartási időben.

16
Szigeteltek-e a mobilházak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen, hungarocell, vagy salakgyapot szigetelésük van. Fontos tudni, hogy ez az alapszigetelés nem teszi lehetővé, hogy télen is megfelelő védelmet nyújtson a hideg időjárás ellen.  Az újabb típusok már hőszigetelt nyílászárókkal készülnek. Utólag is van lehetőség a mobilház falainak szigetelésére. A ház utólagos szigetelését ajánlatos a telepítés után elvégezni.

17
Kell-e alap a mobilháznak?
Frissítve: 2020. április 24.

Igen. Használt házak esetében javasolt 20cm vastag vasalt beton sávalap. 

18
Milyen készletből választhatok?
Frissítve: 2020. április 24.

Az aktuális készletünk könnyen megtekinthető a honlapunkon. Ha személyesen szeretnéd megnézni a már megérkezett mobilházakat, látogass el telephelyünkre. Azok, amelyek még beszállításra várnak, néhány héten belül megtekinthetőek lesznek nálunk. Rendelés esetén a kiválasztott mobilházak közül 70% előleg befizetése után tudunk beszállítást intézni.

19
Lehet-e hitelre mobilházat vásárolni?
Frissítve: 2020. április 24.

Nem, mert a mobilház nem szolgál fedezetként, így a hitel nem megoldható.

20
Megrendelés után mikorra várható a szállítás?
Frissítve: 2020. április 9.

A megrendelés után 2-4 héten belül.

Fontos információk