toggle menu

Vásárlás

Mielőtt mobilházat vásárolna, engedje meg, hogy segítsünk egy kicsit vásárlási tippjeinkkel.

1.    Egyeztetés a helyi hatósággal a mobilház elhelyezéséről:

Magyarországon egyelőre nem született jogszabály a mobilházak elhelyezésére vonatkozóan, így azokat minden esetben helyileg szabályozzák. Ebből kifolyólag a területileg illetékes önkormányzatnál szükséges megérdeklődni a mobilház elhelyezésének menetét, az ahhoz kapcsolódó engedélyek megszerzésének szükségességét. Addig ne vásároljon mobilházat, míg ezt nem tisztázta.

2.    Terepszemle:

Az első és legfontosabb vásárlási tippünk, hogy lemérjük pontosan a helyét a mobilháznak. A mobilház lerakása során a mobilházat a kerekén gurítva húzzuk, illetve toljuk. A legtöbb esetben a kézi erőn kívül szükség van vontató járműre is. Ez lehet traktor, vagy összkerék-meghajtású terepjáró is. Fontos megemlíteni, hogy nem csak a telken belül érdemes lemérni a távolságokat. Az esetek többségében a mobilházat még a telken kívül gurítjuk le a trélerről. Amennyiben a mobilházat több száz méteren keresztül húzzuk be a kívánt helyére, úgy szükséges végig járni ezt az útvonalat és lemérni az útnak a szélességeit, valamint hogy ha kanyarodik az út, akkor azt, hogy az adott hosszúságú mobilház hogyan fér el. Szükség esetén mi is elvégezzük a területbejárást.

3.    Tereprendezés és alapozás:

A mobilházak telepítése során ajánlott, de nem szükséges beton alapot készíteni. Miután a mobilházat a kívánt helyszínre raktuk, a beállítás során 6-8 ponton kell alátámasztani, majd vízszintbe helyezni. Ezután történhet a közműre csatlakoztatás. Az alátámasztásokat beton lapokkal, illetve zsaluzó kővel vagy tartó bakokkal is meg lehet oldani.

További fontos információk