toggle menu

Hogyan lesz valakiből mobilház-kereskedő? II.rész

Az előző részből kiderültek a mobilház vállalkozás alapításának fő okai, és sokat megtudhattunk a házakról, telepítésükről. A folytatásból ismét sok bennfentes információ derül ki, és sok praktikus tanácsot is kaphattok!

Melyek a vállalkozás működésének a mérföldkövei?

A 2009-es alapításkor még nem volt telephelyünk sem. A világválság közepén csak egy pár dolláros weboldallal tudtuk elindítani a vállalkozást. Azonban már 2010-ben sikerült megvásárolnunk a legelső kamionunkat, így ettől az évtől kezdve saját kamionnal is rendelkezik a vállalkozás. Így már saját szállítóeszközzel tudjuk elvégezni a beszállítást. Ehhez sofőröket alkalmazunk, akik már komoly rutinnal rendelkeznek a mobilházak szállításában, tudnak alkalmazkodni a terepviszonyokhoz. 

Rövid időn belül telket vásároltunk, ahol telephelyet létesítettünk. Jelenleg Magyarországon mi rendelkezünk a legnagyobb ilyen telephellyel, de Közép-Európa szinten is a legnagyobbak közé tartozik a mi telephelyünk. 

Emellett vállalkozásunk több, mint 20 alkalmazottat és alvállalkozót tart, tehát elég szépen kinőtte magát. Hiszen ennyi embernek, családnak tartunk fenn folyamatos megélhetési lehetőséget. Mindehhez nagyon komoly tudatosságra, koncentráltságra volt szükség, emellett pedig a folyamatos fejlesztéshez állandó pénzvisszaforgatás kellett. Tehát inkább befektettük a pénzt a vállalkozásba, ahelyett, hogy többet vettünk volna ki. Csak így volt lehetőségünk arra, hogy egy családi üzletből ekkora vállalkozást építsünk. Persze ettől még családi vállalkozás maradt, hiszen 100%-ban a család kezében van a Mobil-Homes.


Mire nyújthat megoldást a mobilház? A vevők milyen problémára keresnek megoldást, lehetőséget?

A mobilházak telepítésekor majdnem azonos arányban keresnek mobilházat lakhatási célokra és nyaralónak. Persze mindkét megoldás lehet befektetés is, bérelhető otthonnak vagy kiadó szállásnak is alkalmasak ezek a házak. A négyévszakos mobilházak nagyon kényelmes otthonként is funkcionálhatnak. Ilyen mobilházak az újonnan gyártott prémium mobilházaink, de akár egy részben hőszigetelt mobilházat is téliesíthetünk. Ebben az esetben egy kevésbé drága, használt angol vagy holland házat is választhatnak. 

Egy használt mobilház felújítása sem bonyolult, hiszen minden bontható, cserélhető ezekben a házakban. Természetesen ebben is szívesen segítünk partnereinknek, hiszen igyekszünk minél széleskörűbben kiszolgálni vásárlóinkat, és alkalmazkodni az igényekhez. 

Tehát egy mobilház otthon és nyaraló is lehet, ennek függvényében kell választanunk, illetve a funkció figyelembevételével döntsünk a hőszigetelésről. 

Mennyivel olcsóbb egy mobilház fenntartása, mint egy nyaralóé?

Azért szeretik például nyaralónak vásárolni ezeket a házakat, mert sokkal kevesebb befektetést igényel már a beszerzésük, telepítésük is. Akár egy kész nyaraló vásárlása, akár egy új felépítése is sokkal drágább, mint egy mobilház, főleg ha nem egy vadonatúj, téliesített lengyel darabot választunk. Bár a prémium mobilház is olcsóbb lehet bizonyos körülmények között, mint egy nála sokkal alacsonyabb komfortfokozatú nyaraló. 

Fenntartás tekintetében pedig ég és föld a különbség. Jellemzően főzni és fűteni palackos gázzal lehet, a többi berendezés esetében pedig elektromos fogyasztással lehet számolni. A légkondicionálóra szükség lehet nyáron, ennek a fogyasztását is kalkuláljuk bele. Azonban a mai légkondik már keveset fogyasztanak, érdemes A vagy annál jobb besorolású készüléket vásárolni. Ezek fűtésre is alkalmasak. Ha a mobilházat szeretnénk alkalmanként télen is használni, akkor érdemes valamennyire szigetelnünk, de a szellőzőnyílásokat nem ajánlott eltakarni.

Egyébként egy mobilház még fűtéssel együtt is nagyon kevés rezsit fogyaszt, akár klímát, akár palackos gázt, akár a kettő kombinációját választjuk erre a célra. 


Miben különbözik a mobilház, a könnyűszerkezetes ház, tiny house és a lakókocsi?

A lakókocsi ismérve, hogy kis alapterületű és személyautóval szállítható. Éppen emiatt sokkal kisebbek, mint a mobilházak. Egy mobilház méreténél fogva már csak kamionnal szállítható, maximum 57 nm. Míg a lakókocsi természetközeli kemping élményt ad, addig a mobilház már kicsit elszigeteltebb, viszont sokkal otthonosabb, tágasabb és kényelmesebb. Sőt, egy mobilház már kényelmes otthonná alakítható, hiszen rengeteg komfortnövelő dologgal segíthetünk, hogy egy kisebb lakás méretű mobilház már ugyanazt a komfortot nyújtsa, mint egy épített otthon. 

Egy mobilház nagyon könnyen, 1-2 hét alatt alakítható át olyan lakóhellyé, amely nagyon hasonlít egy könnyűszerkezetes házra. Például kaphat plusz szigetelés, külső burkolást, tetőt is. Egyébként a könnyűszerkezetes házakat helyben építik fel, előre gyártott elemekből. A mobilházat egyben szállítják, és ezután szinte pillanatok alatt telepítik. 

A tiny house és a mobilház közötti különbség pedig főleg a méret szokott lenni. A tiny house lényege, hogy 2,5 m a külső szélessége, ebből még a 30 cm-es falvastagságot is érdemes levonni. A szélesség direkt a szállíthatósága miatt van így kialakítva, éppen ezért a mobilházakkal szemben a magassággal próbálják a hasznos alapterületet növelni, ezt galériával oldják meg. A mobilházak össz alapterületben nagyobbak, mint a tiny házak. Ezáltal sokkal lakásszerűbbek. Cserébe telepítés után fix építmények.

A mobilház jogi szempontból egyértelműen épület. Így ebben különbözik a lakókocsitól, telepítés után a könnyűszerkezetes házzal kerül egy kategóriába. Hiszen szállítás és telepítés után maximálisan megfelel a törvényi szabályozás szerinti lakóépület fogalmának.

“Épület: jellemzően emberi tartózkodás céljára szolgáló építmény, amely szerkezeteivel részben vagy egészben teret, helyiséget vagy ezek együttesét zárja körül meghatározott rendeltetés vagy rendeltetésével összefüggő tevékenység, avagy rendszeres munkavégzés, illetve tárolás céljából.”

Van valamilyen érdekes történeted, amely egy mobilház értékesítése során esett meg veled?

Érdekes történet esett meg velünk 2014 környékén. Egy álhíroldal rátalált a szolgáltatásunkra. Akkoriban az akkori piaci árakhoz képest is nagyon alacsony áron, egyébként árrés nélkül árultunk egy használt mobilházat. Ez volt talán minden idők legolcsóbb mobilháza nálunk, 650 ezer ft-ba került. Az álhírekkel foglalkozó, azok terjesztéséből élő, kattintásvadász oldal kezelői is erre az árra figyeltek fel. 

Cikkeket kezdtek el arról publikálni, hogy rengeteg 650 ezer ft-os mobilház érkezett a telephelyünkre. Innentől kezdve rengeteg érdeklődő emlegette ezt az összeget, és keresték rajtunk ezeket a házakat, még évekig. Nagyon sokáig tartott, amíg ez a folyamat lecsengett. Egyébként az árainkban rugalmasak vagyunk, és több alacsony árú használt mobilházat árulunk. De ennél az összegnél még a beszerzési érték is magasabb jelenleg, és a szállítást is bele kell kalkulálni az árainkba. Fontos azonban, hogy tudják az érdeklődők és a vásárlók, hogy igyekszünk minél rugalmasabbak és segítőkészebbek lenni az értékesítés folyamán.

Persze ennél kedvesebb emlékeink is vannak. Közreműködői voltunk mobilház adományozásnak, volt olyan eset, amikor a Morning Show szervezte meg és egy alapítvány finanszírozta például egy család házvásárlását nálunk, mert leégett az otthonuk. Vittünk már az Utcáról lakásba egyesület számára is mobilházakat, volt, hogy hőszigeteltük is őket. Megrendítő volt látni azokat a sorsokat, és örültünk, hogy részt vehettünk a rászorultak otthonhoz juttatásában. 



Fontos információk