toggle menu

Hogyan lesz valakiből mobilház-kereskedő? I. rész

Vajon honnan indult a mobilház üzlet? Mi volt a fő motiváció? Mit kell tudni ezekről a házakról? Interjú Lunk Gergellyel a Mobil-Homes Kft. tulajdonosával.

Miért kezdtél, kezdtetek el mobilházakkal foglalkozni? Milyen piaci igényt ismertél fel?

A Mobil-Homes egy családi vállalkozás. Az ötletét saját élmény, tapasztalat adta. Ugyanis volt a családunknak egy telke a Balatonnál, minden nyáron rengeteg időt töltöttünk ott. Lakókocsit és sátrakat használtunk, mert szerettük, hogy a kempingezés természetközeli élményt nyújt. Gyerekként kalandosabb volt, később pedig pont azért éreztük jól magunkat, mert teljesen más érzés így nyaralni, szabadabb. Persze idővel növelni akartuk a komfortot, de nem szerettünk volna építkezni, hiszen pont az épített falak közül szabadultunk ki nyaranta. Ezért utánajártunk a lehetőségeknek, és megismertük a mobilház fogalmát. Be is szereztünk egyet külföldről.

Úgy éreztük, hogy lehetnek mások is, akik hasonlóan gondolkodnak, mint mi. Kompromisszumot keresnek, komfortos helyen szeretnének pihenni, de nem akarnak nyaralót építeni. Ráéreztünk, mert akkoriban mindenféle komolyabb piackutatás nélkül vágtunk bele a vállalkozásba. 2009-ben született a vállalkozás, és a kibontakozó válság ellenére sikerült felépítenünk. Büszkék vagyunk arra, hogy külső befektető nélkül működik ma is a Mobil-Homes, óriási telephellyel és sok alkalmazottal.

Honnan jönnek a mobilházak?

Fontos tisztáznunk, hogy mi olyan mobilházakat árulunk, amelyeket nem kell összeszerelni, mert így egyben tudjuk szállítani. Árulunk használt és új mobilházakat is, ezek beszerzési helye különbözik. Előbbieket főleg Angliából és Hollandiából hozzuk. Ezekben az országokban már komoly hagyománya van a mobilházaknak. Az innen érkező mobilházak egyébként általában használtak, de jó állapotúak. Az angol mobilházakat csak minimálisan szigetelik az ottani időjárásviszonyok miatt. Érdekesség, hogy ott teljesen más hőmérsékleti körülményekhez vannak szokva, egy felmérés szerint a briteknek az éjszakai alváshoz a 16°C az optimális hőmérséklet. De a holland mobilházak sincsenek téliesítve.

Az új mobilházakat Lengyelországból szállítjuk be. Az új házak kínálatában nagyon sok a prémium minőségű darab, például magasfényű, divatos és praktikus beépített bútorokkal kaphatóak. Emellett teljesen téliesítettek, kívülről szigeteltek és hőszigetelt nyílászárók vannak ezekbe a házakba építve.


Milyen szolgáltatásokat nyújtotok, hogyan kell ezt elképzelni?

Fontos tudni rólunk, hogy mi nem engedjük el a vevők kezét, végigkísérjük őket az egész vásárlási-telepítési folyamaton. Emellett többféle plusz szolgáltatást is nyújtunk nekik, többet között hűtő-fűtő klíma beszerelést, elektromos központi fűtés kialakítást, szerelését, kisebb - nagyobb átalakítását, nyílászáró cseréjét,  mobilház testreszabását.

A szolgáltatásaink közé tartozik a helyszíni felmérés, terepszemle, ezzel szoktunk kezdeni. Ugyanis nagyon fontosnak tartjuk a terepbejárást, hogy lássunk a helyszínt és a lehetőségeket. Illetve tudjuk, hogy mennyire alkalmas a telepítésre, előfordulhat ugyanis, hogy esetleg szükség van még néhány előkészületekre. Ez ne szállításkor derüljön ki. A terület bejárásra egyébként a szállítás megtervezése szempontjából is nagyon hasznos és fontos lépés.

A mobilház kiválasztása és a helyszíni felmérés után következik a szállítás, ezt is a cégünk vállalja. Természetesen rendelkezünk erre alkalmas járművekkel is, és kiváló, tapasztalt sofőreink is vannak. Magyarország egész területén tudjuk biztosítani a szállítást, illetve a szomszédos országokba is. De a korábban letelepített mobilházak elmozdítását, szállítását is meg tudjuk oldani, amennyiben annak mobilitása biztosított. A szállításhoz tartozik természetesen az is, hogy telken belül, a kívánt helyre is elvisszük.

A szállítás mellett a telepítést is biztosítjuk, kérésre. Érdemes a házaknak beton alapot készíteni, mert a használt házak 5-7 tonnásak, az újabb mobilházak akár 15 tonnát is nyomhatnak. A ház beállítás során 6-8 ponton kell alátámasztani azt, majd vízszintbe kell állítani.

Illetve ahogy mondtam, szeretnénk teljeskörű szolgáltatást nyújtani vevőinknek, ezért a mobilházak szervizelését is vállaljuk. Ezeknek a házaknak egyáltalán nem bonyolult a karbantartásuk, hiszen nem bonthatatlanok, minden cserélhető bennük. Ennek ellenére sokszor azt tapasztaljuk, hogy a vízszerelők, esetleg asztalosok vagy villanyszerelők nem mernek mobilházat javítani. Ezért biztatjuk vásárlóinkat, hogy ilyen esetben forduljanak hozzánk. A teljes szervizen átesett házakra egy év garanciát vállalunk.

A már említett téliesítés pedig szigetelést, esetleg nyílászárócserét, fűtés kiépítést jelent. Sokszor a hűtő-fűtő klíma kialakítását kérik tőlünk. Erről egyébként már írtunk egy hosszabb bejegyzést.

Hangsúlyozom, hogy igyekszünk minél rugalmasabbak lenni minden kérdésben, odafigyelni a vásárlók igényeire, esetleg testreszabni a kiválasztott mobilházat, árban is rugalmasak vagyunk. Minden esetben keressük a kompromisszumot.

Melyek a legkelendőbb mobilházak és szerinted miért?

Úgy tapasztaltam, hogy a használt mobilházakra van a legnagyobb igény. Főleg a részben szigetelt darabokra, de a nem szigetelteket is vásárolják. Ennek az az oka, hogy nagyon kedvező az áruk. Manapság nagyon nehéz ingatlanhoz jutni, ezért egyre többen választják ezt a megoldást. Például úgy vettük észre, hogy a millenniumi generáció tagjai a 2008-as válság tapasztalatai miatt nem szeretnének hitelből lakást, házat venni, és inkább ezt a megoldást választják.

De például van olyan vásárlónk, aki befektetési célból vett nálunk mobilházakat, ezeket összenyitotta, és társasházakat hozott létre belőlük. Hiszen az L-alakban összenyitott mobilházak akár 80 nm-esek is lehetnek. Ha belegondolunk, hogy egy ekkora lakás mennyibe kerül ma Budapesten például, akkor beláthatjuk, hogy tényleg jó ötlet volt ez a fajta befektetés. Ő ugyanis bérbe adja a napelemmel is felszerelt, modern otthonokat.

A használt angol és holland házakat egyébként nyaralónak is gyakran vásárolják itthon, ahogy mi is tettük eredetileg. Hiszen alacsony költségből lehet komfortos szálláshelyet teremteni. Természetesen akár kiadó szálláshelyeknek, tehát befektetésnek is alkalmasak a mobilházak.

Neked melyik a kedvenc mobilházad?

Nehéz választani, nem is nagyon tudnék. Mert minden házban van valami érdekes, izgalmas. Nagyon ötletes belsőépítészeti vagy technikai megoldásokkal találkoztam már, és szeretem ezeket, mert megmutatják számomra, hogy egy kis kreativitással mennyire komfortos és praktikus otthont lehet teremteni, egy mobilházból is.

Azonban ha mégis választanom kellene, akkor azt mondanám, hogy engem mostanában az új, prémium minőségű mobilházak ragadtak meg. Nagyméretű, igényes megjelenésű házak ezek, melyeknek látványos designer berendezése, magas minőségű burkolatai tényleg luxust sugallnak.


Fontos információk