toggle menu

Élet egy mobilházban

Egy év tapasztalatai

Az elmúlt években egyre nagyobb az érdeklődés az alternatív lakhatási megoldások iránt. Sorra fedezik fel a mobilházak, készházak kínálta lehetőségeket, melyek rugalmasságukkal és alacsonyabb költségeikkel vonzzák az érdeklődőket. Egy friss interjúban S. Mária osztotta meg tapasztalatait arról, hogy milyen élni egy hőszigetelt mobilházban.

Mária elmondása alapján a mobilház választása mellett a kényelem és az életvitelszerű tartózkodás igénye állt. „Volt egy kis megtakarított pénzünk, és úgy döntöttünk, hogy szeretnénk a meglévő telkünkön kicsit komfortosabban élni, nagyon szeretünk itt kertészkedni és természetesen életvitelszerűen élni. Ez volt a cél.”


A mobilház keresése során az interneten keresztül találtak rá az ászári Mobil-Homes Kereskedelmi Kft.-re, megjegyezve az online tájékozódás fontosságát.

„Az interneten találtunk rá a cégre, és egyből el is mentünk, hogy körülnézzünk. Mindenképpen egy új, téliesített házat szerettünk volna. Először az eggyel kisebb (35 nm) ház volt az opció, de akkor még a két méret között csupán 1 millió forint különbség volt, ezért választottuk a 48 nm-es Riviera típusú mobilházat. „ – mondta Mária.


Az engedélyeztetési folyamat hosszú és nehézkes volt, de végül sikerült a mobilházat lakóépületként bejelenteni és használatba venni.

„Mindenképp lakóépületként szerettük volna engedélyeztetni, kihasználva az 5% Áfa előnyeit. Beadtuk az építésügyi hatóságnak a papírokat és kicsit hosszasan és döcögve, de végül sikerült mindent engedélyeztetni.”


Mária, mosolyogva mesélt a telepítés napjáról is: „ Huh, nagyon izgalmas nap volt! Reggel 6 órára volt megbeszélve az érkezés. Egészen addig jó idő volt, természetesen mire ide értek a fiúk, addigra már kezdett beborulni, és nagyon nyirkos lett az idő. A szomszéd telkét kellett igénybe vennünk, és egy fát is ki kellett vágnunk, úgy hogy nem volt egyszerű, de végül sikeresen telepítve lett a ház. A fiúk 4-5 óra körül végeztek.”

Mária a mobilház pozitívumai között megemlítette a könnyű karbantarthatóságot és az alacsonyabb rezsi költségeket is.


„Nagy előnye, hogy nem kell belül a falakat meszelni, csak egy nedves ronggyal áttörölni. Én azt mondom, hogy életvitelszerűen lehet ebben a házban élni, nyilván ezért választottam én is. Az építőanyag árak annyira elszaladtak, és szakembereket is nagyon nehéz találni, így gyorsabb és egyszerűbb választás volt a mobilház. A fűtés és a hűtés kiválóan működik. Mi olajradiátoros verziót választottunk és emellett van klíma, ami szuperül működik, nagyon jó választás volt. Pikk-pakk befűti a házat. A villanyszámla havi 12.000 Ft körül van.”

Amikor a negatív tapasztalatokról kérdeztük Máriát, az alábbiakat említette: „ Apróbb hibákat ejtettünk a rendelés alatt, amit kicsit elkapkodtunk. Mondjuk például a bejárati ajtó a másik oldalra nyílhatott volna, és a konnektorok elhelyezését is kicsit jobban át kellett volna gondolnunk. Apró dolgoknak tűnnek ezek, de amikor az ember itt lakik, akkor ezek az apróságok is jobban feltűnnek.”

Meghallgatva Mária beszámolóját elmondhatjuk, hogy bár voltak nehézségek, azonban a mobilház választása számos pozitív tapasztalattal járt, és mind a választott cég mind a választott mobilház megfelelt az elvárásaiknak.


Mária végén megemlítette, hogy vendéglátósként rengeteg emberrel találkozik és bátran ajánlja Mobil-Homes Kereskedelmi Kft-t és a mobilházakat mindenkinek. „ A környéken sokan csodálják meg a házamat!”

A mobilházak sokak számára jelenthet vonzó alternatívát az otthonteremtés terén, és válhat egyre népszerűbbé azok körében, akik rugalmasságot és alacsonyabb költségeket keresnek az otthonuk megvásárlásához és fenntartásához.


Fontos információk