toggle menu

Mobilház trend – De vajon mi áll a népszerűségük hátterében?

Míg néhány éve csak nyaralóként láttunk mobilházakat, addig mostanra már egyre egyre gyakrabban találkozni velük családiházként, sőt előszeretettel vásárolják lakóparkok és szállodai apartmanok beruházói is. Mi áll vajon népszerűsége hátterében?

Mi is az a mobilház?

A mobilházak 20-57 nm-es kerekekre szerelt, acélvázas épületek, melyek kamionnal szállíthatóak. Nagyobbak, mint egy lakókocsi, ezért a KRESZ szabályai szerint személyautó nem szállíthatja őket. A mobilházak egy tiny house-nál, azaz miniháznál nagyobbak, négyzetméterben tehát megegyezik egy átlagos lakás méretével, a vezetékes gázt leszámítva közművesíthetőek is. A házak bővíthetőek, összenyithatóak, telepítésük engedélyköteles, jogilag ugyanis épületnek minősülnek, de nem minden esetben építési engedély kötelesek. Ezek az általában nagy nappalival, kényelmes ebédlővel és konyhával rendelkező épületek, igény szerint beépített bútorokkal és szaniterekkel, olykor gépekkel, kombikazánnal és központi fűtéssel vannak felszerelve. Megannyi lehetőség rejlik bennük, legyen szó otthonról, vendégházról vagy nyaralóról.Kedvező ár és fenntartás

Kétségtelen, hogy a mobilházak kelendőségének egyik fő oka az, hogy kedvező áron lehet őket megvásárolni. A megnövekedett ingatlanárakkal párhuzamosan nőtt az igény az alternatív megoldásokra. Budapest belvárosában az egymillió forintos négyzetméter árat is meghaladhatja egy lakás piaciértéke, de a külső kerületekben is 500-700 ezer ft/négyzetméter vételiáron kínálnak téglalakásokat, és a panellakások ára sem sokkal alacsonyabb. A kertvárosi házakat pedig még meg sem említettük. De ha albérletben gondolkodunk is mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis egy 2021 augusztusában készült felmérés alapján egy 45 négyzetméteres lakás bérleti díja átlagosan 150 ezer forintra tehető.

A megyeszékhelyeken, és nagyobb városokban sem sokkal barátságosabb a helyzet, ahol a szintén 500-600 ezres négyzetméter árakkal lehet találkozni. Legyen szó a fővárosról, agglomerációról vagy vidéki kisebb, de akár nagyobb városról, egy új otthon építése nagyon drága. Időben szinte kiszámíthatatlan a kivitelezés, az alapanyagok folyamatosan drágulnak és ma már nem csak szakember, de alapanyaghiánnyal is szembesülnünk kell. Mindezen tényezőknek is köszönhetően terjedtek el a miniházak vagy konténerházak, és lépett a színtérre néhány évvel ezelőtt a mobilház is, melyből ma már meglepően kényelmes, komfortos és tágas modelleket kínál a piac. A mobilházak fenntartása nem költségesebb mint egy hagyományos tégla épületé, valamint némi anyagi ráfordítással könnyedén okos, önfenntartó házzá lehet őket alakítani. A fűtés történhet elektromos radiátorral vagy fűtő-hűtő klímaberendezéssel, elektromos áramot pedig nyerhetünk a tetőre szerelt napelemek segítségével. Legyen szó egy 57 négyzetméteres háromszobás modellről, a ház fűtése nem emészt fel nagy összegeket, könnyen melegen tartható. A mobilház a gáz kivételével ugyanúgy közművesíthető, mint a hagyományos házak, ráköthető villamos- és vízhálózatra egyaránt.

Kényelmes, tágas és bővíthető

A mobilházak a miniházakkal szemben sokkal tágasabbak, hiszen egy mobilház akár a 86 négyzetmétert is elérheti – mi a Mobil Homes Kft-nél 57 négyzetméterig forgalmazunk házakat. Az általunk kínált mobilházakra általában jellemző a nagy, világos nappali, melyek sok esetben a konyhával és az ebédlővel is egybe vannak nyitva. Komfortos és világos mobilházakat kínálunk, ahol kétségtelenül egy szép és tágas otthonban érezheted magad. A mobilházakat össze is lehet nyitni egymással L-alakban, így elérve akár a 80-100 négyzetmétert is. A belső tereket pedig kevés anyagi és időráfordítással könnyen át lehet alakítani.Gyors és okos megoldás

Ha gyors és rugalmas megoldást keresel, akkor a mobilház lesz az ideális opció számodra, hiszen a nálunk megrendelt használt mobilházak 2-4 héten belül lakhatásra kész állapotban kerülnek kiszállításra, a telepítés és közművesítés pedig mindösszesen egyetlen napot vesz csak igénybe. Sokan döntenek ökológiai szempontok alapján is egy mobilház mellett, akiknek fontos a környezetvédelem és az önfentarthatóság. Egy mobilház telepítése során nem végzünk környezetromboló tevékenységet, mindösszesen egy beton alapot vagy betonjárdát szükséges lerakni.

Kevésbé költséges és mégis kényelmes alternatíva, ha otthonkeresésről van szó. Megkímélhetjük magunkat egy nagyobb hiteltől és az azzal járó hosszú éves kötöttségektől és kockázatoktól. Kiváló döntési lehetőség mindazoknak, akik a felhalmozásmentes, környezettudatos életvitel hívei.


Fontos információk