toggle menu

Mobilház és tiny house, mi a különbség?

Könnyű összekeverni őket, de mégis két különböző fogalomról van szó. Számos közös, de megannyi különböző tulajdonsággal is rendelkeznek. Nézzük meg őket közelebbről!

Mi az a mobilház?

20-57 négyzetméteres házak, melyeket kifejezetten azzal a céllal terveztek, hogy kamionnal szállíthatóak legyenek. Ezek az acélváz szerkezetre épített házak nagyobbak egy lakókocsinál, így személyautóval nem húzhatóak, vonhatóak. Nevükben is mobilak, vagyis abban az értelemben mobil életre lettek tervezve, hogy költözés esetén elég csak a telket eladni, az otthonodat pedig viheted magaddal. Ennek Amerikában egészen a 70es évekig visszanyúló hagyománya van már. Kompakt, kulcsrakész azonnal költözhető épületek, melyeknek telepítése maximum egyetlen napot vesz igénybe. Ugyan a tervezés során egy méretében már eleve komfortos lakás megépítése a cél, a statikai paraméterek kialakítása során arra is nagy hangsúly lett fektetve, hogy ezek az épületek bővíthetőek, átalakíthatóak, egybenyithatóak legyenek.Mi a tiny house?

Miniház vagy tiny house maximum 40 négyzetméteres hasznos alapterületet érhet el. Ez a hivatalos mérethatár. Ezeket az építményeket is lehet kerekeken guruló fémvázra építeni, méretéből adódóan szintén alkalma mobil életvitelre és személyautóval külön engedély nélkül is szállítható. Kialakításuk során inkább volt szempont a design, a prémium minőség és a letisztultság. 400 cm-nél nem magasabbak és 255 cm-nél nem szélesebbek.Mi hívta életre ezeket a megoldásokat?

Mind a miniház, mind a mobilház lényege, hogy kompakt kulcsrakész kis lakóházakat vagy nyaralókat kínálnak a gyártók, melyek sok szempontból megkönnyítik nem csak az életünket, de a minden napi életvitelünket is.

Ideológiai háttér

A tiny house mozgalom az Egyesült Államokból indult, ahol mindinkább elfordulni kívántak az emberek a fogyasztói társadalomtól, a felhalmozásmentes és önfenntartó élet lett az elsődleges cél. Az évek múlásával a minimalizmus csak úgy, mint a környezettudatosság és az ökológiai lábnyom visszaszorítása egyre nagyobb teret nyert magának. Egyre inkább megtelve érezzük magunkat a zajjal és a nagyvárossal. A megnövekedett természetközeli és szabadabb életmódra való igényünk kielégítésére kiváló megoldás lehet egy tiny house vagy egy mobilház. Az efféle alternatív otthonok tulajdonosai a mennyiség helyett a minőségre helyezik a hangsúlyt, felhalmozás helyett a kevesebb, de már-már luxus tárgyakra és berendezésekre kerül át a fókuszpont. Okos otthonok, melyek önfenntartóak is, ahol a wc komposztálóval van ellátva, az elektromos áramot pedig napelemes kollektorok biztosítják.

A tiny house-t életre hívó trend ihlette meg a mobilházak megalkotóit is, azzal a különbséggel, hogy nagyobb életteret akartak kínálni a házak tulajdonosainak, ám hasonlóan alacsony beszerzési és fenntartási költséggel, egyben a természetközeliség és az önfenntarthatóság lehetőségével vonzóvá tenni. A tiny house minimalizmusa és exkluzivitása felszereltségében és berendezésében valamelyest távol áll a mobilházakétól, bár a legújabb modellek már szintén letisztultabb, prémium minőségű házak.

Gazdasági okok

Mint mindennek a mobilház és tiny house trendnek is nem utolsó sorban gazdasági okai vannak. Az amerikai tiny house mozgalom az első világválság után kezdett el igazán virágozni, amikor a válság során tönkrement emberek ezrei próbáltak megoldást keresni lakhatási problémáikra. Az Egyesült Államokban a mai napig rengeteg tiny house és mobilház telep létezik. Európában szintén rég jelen vannak a mobilházak, csak úgy mint hazánkban is, ahol szintén a társadalmi reakció a magas, megfizethetetlen ingatlanárakra teszi őket egyre népszerűbbé. A könnyű fenntarthatóság, a magas építkezési költségek, egy esetleges ingatlan hitel felvétele mind-mind hozzájárult ahhoz, egyre többen fordulnak el a hagyományos ingatlanoktól és fektetnek be alternatív házakba.

Mobilház vagy Tiny House?

Hajszálnyi a különbség a két kategória között, ám azok mégis nagyban befolyásolják a döntésünket. Hiszen az egyedül tényező, amiben különböznek, az a méretük és ebből kifolyólag a beszerzési áruk.

A mobilház és a tiny house mérete

Az egyik legszembeötlő különbség a házak méretében bújik meg. Míg a miniház maximum 40 nm-es lehet, addig a mobilházak akár 57 nm-es alapterülettel is kaphatóak, de, mind a két ház esetében elmondható, több épület egymásba nyitásával, LEGO szerű egymásra építésével nagyobb lakóterület is elérhető. A mobilházak tervezésénél cél volt, hogy ne kelljen méretbeli kompromisszumot kötnie annak, aki ilyen jellegű kulcsrakész építményt szeretne vásárolni. Akkor sem, ha csak egy mobilházat szeretne venni. Míg a tiny house esetében a tervezők kezét a kis méretre kerülő fókuszpont kötötte meg, addig a mobilházak esetében a méretbeli korlátozást kizárólag a szállíthatóság indokolja.Kicsi, de nem olcsóbb

Egy tiny house ugyan kisebb, mint egy mobilház, berendezése és felszereltsége a prémium és luxus jegyében került kialakításra. Ezen jegyek az ingatlan árán is megmutatkoznak. Egy új 15 négyzetméteres miniház 12 millió ft körül kapható, egy valamivel nagyobb, 20 négyzetméteres darab akár 15 millió forintba is kerülhet.

A tiny house-hoz képest beépített bútorokkal és részben gépesített, 20-21 nm-es mobilház használtan 5,3 millió forinttól kapható. A mobilházak esetében ez a legkisebb méret. Természetesen az ár a ház állapottól és felszereltségtől függően alakul, így például egy 48 nm-es, téliesített, tehát szigetelt, a tiny house-hoz hasonlóan prémium minőségű burkolattal és berendezéssel kialakított mobilház már 19-20 forintért kapható. Tehát a paramétereket és az árakat tekintve mi inkább tartjuk okos megoldásnak egy mobilház mellett letenni a voksunkat.Természetközeli életmód

Mind a mobilházak, mind a miniházak komfortos berendezésük, trendi megjelenésük ellenére kétségtelenül teszik lehetővé használóik számára a természetközeli életet. Sokkal inkább a környezetünk, a természet részének érezzük magunkat egy ilyen otthonban. Főleg, ha a várostól távoli, csendes helyre telepítjük a házakat. Leginkább ezen okok győzik meg a vásárlókat, amikor nyaralót vagy új otthont keresnek, és éppen ezért fonódik egyre inkább össze a szabad és ökotudatos életmód fogalma a tiny house valamint a mobilház nevével.

Gyorsan telepíthető

Mindkét épület abszolút első számú előnye, hogy készen kapod, nem kell várni a felépítésére, összeszerelésére. Bármikor tovább is állhatsz vele. Egy tiny house-t személyautóval is szállíthatsz, a mobilházak pedig kompaktak és szintén könnyen áthelyezhetőek. A telepítésük a közművekre történő rácsatlakoztatásuk mindösszesen egyetlen napot vesz igénybe.


Olcsó fenntarthatóság és kisebb ökológiai lábnyom

Mind a mobilház, mind a tiny house fenntartása egyformán kifejezetten költséghatékony. Könnyen és gyorsan felfűthetőek, még egy nagyobb mobilház esetében is viszonylag kevés légköbmétert kell befűteni. Egyaránt megoldható elektromos árammal és gázzal is a főzés, a melegvíz, és a fűtés is. Azonban, ha tényleg környezettudatosságra és energiatakarékosságra törekszünk, akkor mindenképpen az elektromos energiaellátásra törekedjünk, melyet napelemmel részben vagy teljes egészében meg lehet támogatni.

Mindkét alternatíva garantálja tehát számodra a természetközeliséget, az olcsó fenntarthatóságot és mobilitást, döntésünknél inkább lesznek mérvadóak a négyzetméter és árbeli különbségek.


Fontos információk