toggle menu

Mobilház és jótékonyság

7 évvel ezelőtt ezen a napon szállítottuk ki Tátra a mobilházat a szerencsétlenül járt családnak. Az eset örök emlék marad számunkra, ahogy a közelmúltbeli, 2021 karácsonyi események is. Mert segíteni jó!

A táti család története

2015 januárjában Táton egy túlmelegedett kályhacső nagy bajt okozott: leégett egy hattagú család háza. Egy 2,5 éves kisfiú, egy 9 éves lány, valamint 14 éves bátyjuk és 18 éves nővérük otthona vált semmivé ekkor. Szerencse, hogy a családtagok időben el tudták hagyni a házat. Viszont minden ingóságuk odalett: bútorok, ruhák, könyvek és játékok, semmi sem maradt. 

A család a nagymamához költözött, ahol viszont kevés volt a hely, a nagymama pedig 72 éves volt ekkor, és szívbeteg, ezért sok nehézséget okozott a hattagú család jelenléte. Azonban a tragédia és a problémák ellenére a család nem kért segítséget. Az egész eset úgy kapott nyilvánosságot, hogy az anya, Erzsébet betelefonált a Morning Show nevű műsorba, amelyet Vadon Jani és Sebestyén Balázs, valamint Rákóczi Feri vezet. Egy reggeli játékban vett részt, azonban a műsorvezetőknek feltűnt az anya szomorú hangja, és faggatni kezdték. 

Sebestyén Balázsék nagyon meglepődtek, amikor kibontakozott előttük a szomorú történet. Ennek hatására azonnal mozgósították hallgatóikat, és gyűjteni kezdtek a családnak. Nagyon rövid idő alatt sikerült elegendő pénzt összegyűjteni ahhoz, hogy a család új életet tudjon kezdeni. A Morning Show stábja pedig felkereste a Mobil-Homes-t, mert úgy gondolták, hogy egy mobilház telepítése lehet a legjobb megoldás arra, hogy a táti család a lehető leggyorsabban jusson új otthonhoz. A gyors szervezésnek köszönhetően a szerencsétlenül járt család rövid időn belül ki tudta választani a számára megfelelő mobilházat telepünkön. A választott házról képeket is közöltünk facebook oldalunkon. Egy részben téliesített mobilházról van szó, mely így valamelyest szigetelt, és kényelmesebben fűthető. 

A választott mobilház telepítése pontosan 7 évvel ezelőtt történt. Az eseményről videó is készült, amely itt tekinthető meg

“Nagyon örülünk neki, hogy minden rendeződött és végre visszaköltözhettünk az otthonunkba, ami csodálatosan szép lett. A gyerekek és mi is végtelenül boldogok vagyunk, hogy újra itt laktunk és hálásak vagyunk mindazoknak, akik segítettek, hogy újra saját otthonunk lehessen” - mondta a Blikknek az anyuka, Erzsébet. Mi pedig örülünk, hogy segíthettünk, és örömmel gondolunk vissza erre a megható eseményre.


Kisbéren is új otthonra leltek 2021 karácsonyán

2021 december 8-án Kisbéren a Véncsedűlőn óriási tűzre lettek figyelmesek a környékbeliek. Kisbérről, Komáromból és Pannonhalmáról és Rédéről is érkeztek tűzoltók, mire végre sikerült eloltani a tüzet. Egy 32 négyzetméteres fa épület égett, egy öt fős család otthona. A táti esethez hasonlóan itt is odaveszett a család minden ruhája, személyes tárgya, ingósága. A 11 éves Klarissza, a 17 éves Gergő, és bátyjuk, a 18 éves Alexander maradt otthon nélkül. 

A család helyzete kilátástalanná vált. Szerencsére a környékbeliek a hírekből értesültek az eseményekről, és ismét példaértékű összefogásnak lehettünk tanúi. Pénzadomány és ruhák gyűltek össze a család számára, rövid időn belül. Sőt, még a romok eltakarításában is egy jótevő segített. A település önkormányzata, és az anya munkahelye is a támogatók között volt, de sok civil is a segítségükre sietett. 

Így az édesanya, Talabér Erzsébet rövid időn belül már bizakodva, reménykedve tekinthetett a jövőbe. Úgy döntött, hogy egy használt mobilházat vásárol a régi, leégett épület helyére. Az Erzsébet által választott mobilház árának egy részét az anya már befizette. Mi úgy döntöttünk, hogy még karácsony előtt leszállítjuk és telepítjük a családnak a mobilházat, és kiszámoltunk egy olyan kedvezményes árat, melyet kisebb teherrel, ráadásul részletekben tud kifizetni a család. Erzsébet és a gyerekek nagyon hálásak voltak, mi pedig örülünk, hogy segíthettünk nekik új otthonhoz jutni, melynek köszönhetően újra talpra tudnak állni.

Öröm volt olvasni, hogy a család már meghitten ünnepelve tölthette a karácsonyt, biztonságos és meleg otthonukban. A karácsonyi vacsorát szakács készítette, ugyanis Erzsébet egyik fia ezt a szakmát űzi, persze a családi hagyományokra épülő vacsora menüt kiegészítette a nagymama bejglije is. 


A mobilház sok hasonló problémára lehet megoldás

Vannak olyan esetek, amikor a mobilház a legkézenfekvőbb lehetőség arra, hogy új otthonunk legyen. Hiszen egy építkezés évekig tart, a könnyűszerkezetes házak felhúzása is hónapokba telhet. Viszont előfordul, hogy gyorsan kell lépni! Éppen a gyors telepíthetőségnek és alacsony árának köszönhetően rejlik sok lehetőség a mobilházakban. Ezért nem véletlen, hogy többen gondolkodtak már a mobilházak szociális célú felhasználásán. Magyarországon is volt már példa ilyen jellegű törekvésekre, melyek amerikai és skandináv mintán alapulnak, az USA-ban és az észak-európai területeken ugyanis komolyabb hagyománya van a mobilházaknak, és már a bennük rejlő szociális lehetőségek kihasználására is van gyakorlatuk. 

Nálunk az ULE és a Lakhatást Most Alapítvány szervezett közös programot, egy saját pénzből vett közművesített telken létesített mobilház-otthonokat egy átgondolt, többszereplős szociális program keretében. Az egyesületek azért tartják a mobilházakat kifejezetten alkalmasnak arra, hogy ez a program erre a megoldásra épüljön, mert fűtés, áram és víz is bevezethető a mobilházakba egy közművesített telken. Az első ilyen kísérlet alkalmával három háztartásnyi embert tudtak elhelyezni a soroksári telken. A mobilházakat a programot támogató befektetők szerzik be, és a lakók alacsony bért fizetnek a házakért. Az egyesület egy összegben fizeti ki az év végén a házak árát a befektetőknek, a pénz a pályázatot elnyert lakók havi bérleti díjából gyűlik össze.

A mobilházak tehát amellett, hogy nagyszerű alternatívái a saját otthon megteremtésének, és nyaralók, nyaralótelepek létesítésére is alkalmasak, segítő célra is felhasználhatóak. Mint a bemutatott két tűzeset vagy a szociális kezdeményezések is mutatják, a mobilházak szorult helyzetben is jó megoldásnak bizonyulnak! Mi pedig, amikor lehetőségünk van rá, segítünk, ahogy ezt a táti és kisbéri eset is mutatja.

Források:

https://index.hu/gazdasag/2018/04/14/mobilhaz_utcarol_a_lakasba

https://www.kemma.hu/helyi-kozelet/2021/12/mindenuk-odaveszett-de-az-unnepet-mar-uj-otthonaban-tolthette-a-kisberi-csalad

https://www.blikk.hu/aktualis/politika/sebesteny-balazsektol-hazat-kaptott-egy-hattagu-csalad/rzbe2hr


Fontos információk