toggle menu

Mobilház árak: Így kalkulálj!

A mobilház árak, és persze a mobilházak, felhasználási lehetőségeik megismerése segíthet eldönteni, hogy reális opció lehet-e számodra a mobilház.

Igen, ha még kevés fogalmad van a mobilházakról, akkor sok a kérdőjel. De a cikk végére minden letisztul majd, ezt garantáljuk. Előljáróban csak annyit: nagyon megéri!

Mi az a mobilház?

A mobilház egy szállítható és telepíthető épület. Igen, pontosan, jogilag a telepített mobilház már épületnek számít. Valahol a lakókocsi és a könnyűszerkezetes ház között kell elképzelni, hiszen úton szállítjuk a kész mobilházakat, azonban a pár órás telepítés után már egy kész házat kap a megrendelő. Szemben a könnyűszerkezetes házzal. Sok szempontból hasonlít a tiny house-ra is, azonban a mobilházak esetében más az építmény célja. Ugyanis a 40-50 négyzetméteres mobilházak kényelmesek és szélesek,  hiszen rajtuk keresztül ugyanazt a komfortot szeretnénk megvalósítani, melyet egy társasházi lakás, vagy kisebb ház tud biztosítani, ez pedig magában foglalja a kényelmes méreteket is. Néhány részletet ebből a bejegyzésünkből is megismerhetsz a mobilházakról, itt a konténerházakkal hasonlítjuk össze őket. 

A mobilháznak acélváz szerkezetre épülnek, jellemzően ideiglenes és állandó lakhatás, valamint esetleg nyaraló céljára vásárolják őket. Telepítés után használatuk és kinézetük is kisebb vagy közepes méretű házakra emlékeztet. Stílusos külső burkolattal, akár tetővel is el lehet látni őket. Nagyon sok mobilháznak van nagy, beépített földigérő teraszablaka, vagy óriási dupla üvegajtaja. Ezek nagy és kellemes teraszért kiáltanak. Nagy belső tereiknek köszönhetően sokszor komfortosabbak, mint egy panellakás, elrendezésük pedig sokkal átgondoltabb és kényelmesebb, mint egy több évtizede épült házé. Így tehát látható, hogy sok lehetőség rejlik ezekben az otthonokban.

Mobilház árak: nézzünk szét!

Mégis a legfontosabb kérdés az, hogy mennyibe kerülnek a mobilházak? A válasz nem egyértelmű, mert a ház típusa, mérete és állapota határozza meg a végső árat. Ráadásul egy régebbi, egyszerűbb mobilházat is nagyszerűen fel lehet újítani, ezek ugyan plusz költséget jelentenek, de hőszigetelésük, burkolásuk így is sokkal ,de sokkal kedvezőbb áron valósítható meg, mint egy lakásfelújítás. 

A használt mobilházak ára

A használt mobilházak ára a legkedvezőbb. Azoknak, akik rendelkeznek telekkel, esetleg egy kellemes házhelyről van szó, nagy szerencséjük lehet egy mobilházzal. Hiszen egy használt, praktikus elrendezésű, ötletes kivitelezésű nagyobb darabot nagyon jó áron szerezhet be és telepíthet. 

A mobilház ára függ az alapterülettől, a szigetelés és a berendezés minőségétől, felszereltségtől. A téliesített, szigetelt mobilházak értelemszerűen drágábbak.

A kisebb alapterületű, 27 nm-es Hollandház fantázianevű mobilházunk 2,85 millió forintba kerül. A tágas amerikaikonyhás nappaliból egy hálószoba nyílik. Ebben a 3 évszakos mobilházban a víz, villany, gáz telepítése kialakított, a nyílászáró üvege szimpla.

Kicsit nagyobb például az Abi Arizóna nevű, 35 nm-es mobilházunk, amely 5,6 millió forintba kerül. Ez egy használt, három évszakos mobilház. Ez egy 9,50x 3,70 méteres ház, tágas nappali, kényelmesen használható U-alakú konyha, és hálószoba található benne. Kellemes megjelenésű, praktikusan berendezett mobilházról van szó, melyben beépített bútorok találhatóak. Ezeknek a mobilházaknak egyszerűen lehet frissíteni a berendezését, kevés költségből divatossá tehetjük őket, ezért nagyszerű otthonhoz juthatunk, alacsony költségből. 

Vannak drágább mobilházaink is, a Willerby Granada nevű mobilház már 9,6 millió forint. 40 nm-es, modernebb, bár klasszikus stílusú a berendezése. A mobilházban a víz, villany, gáz telepítése már előre kialakított. Duplaüveges ablakai vannak, és központi fűtéssel rendelkezik. Berendezése magas színvonalú.

Mennyibe kerül egy új mobilház?

Az újabb mobilházak ára már magasabb. Egy 48 nm-es mobilház ára 15-20 millió ft között van. Ezek a stílusos és divatos mobilházak a legmodernebb kis lakások mintájára készülnek. Belső tereik tágasak, letisztult, modern formák jellemzik a bútorokat. Ezeknél a mobilházaknál a konyhát egy nagy, tágas konyhasziget választja el a modern stílusú nappalitól. Itt nem jellemzőek a mennyezet magasságába beépített szekrények, ezért sokkal nagyobbnak érezhetjük a teret. Magas minőségű burkolatok, modern egyszerűség és prémium eszközök, beépített gépek és szekrények jellemzik ezeket a mobilházakat. 

Például a Porto fantázianevű mobilház kifejezetten prémium kategória. A modern és természetes megjelenésű, sok fa burkolattal és dekorációval rendelkező, fával borított mennyezetű 19 millió ft-os mobilház megjelenése lélegzetelállító. 48 négyzetméternyi kényelem és design. Ezek jól felszerelt mobilházak, a Porto például tartalmaz mosogatót, beépített hűtőszekrényt, valamint elektromos tűzhelyet is. Emellett mosogatógép, elektromos főzőlap található a konyhában. Klíma, duplaüveges nyílászáró jellemzi a teljesen szigetelt, téliesített mobilházat. A beépített modern eszközökkel, bútorokkal, burkolatokkal és gépekkel együtt 19 millió ft-ba kerülő Portó ára nagyon megéri. Számolj utána, hogy mennyibe kerülne egy 48 nm-es lakás ilyen jellegű felújítása, burkolatokkal és beépített bútorokkal. Legalább 3 millió ft-ról beszélünk. Ehhez képest itt egy modern házat kapsz 19 millió ft-ból, melyben maga az épület is benne van.


Milyen célra érdemes mobilházat vásárolni? 

A mobilházak tehát komolyabb konstrukciók az egyszerű lakókocsiknál, tágasabbak a tiny house-oknál, és sokkal kedvezőbb az áruk, mint egy nyaralóé vagy egy könnyűszerkezetes házé. Ezek a behozhatatlan előnyök pedig arra predesztinálják ezt a zseniális találmányt, hogy akár otthonként vagy befektetésként gondoljunk rá!

Saját otthon egy szép telken

A mobilház akár az otthonod is lehet. Egy mobilház általában nagyobb méretű, mint egy garzonlakás, de akár 57 négyzetméter is lehet. Ennél nagyobbakat is gyártanak, azonban mi csak olyan méretű mobilházakat árusítunk, amelyeket egy kamionnal egyben el tudunk szállítani. Vannak, akik több mobilházat vásárolnak, és összenyitják őket. Általában két darab mobilházat L-alakba szoktak összenyitni, mert a mobilházak téglalap alakúak. 

Ha például egy 3 és egy 2 szobás mobilházat összenyitunk, akkor hatalmas alapterületet kapunk. Az elrendezés már nagyrészt fantázia kérdése, hiszen sokkal könnyebb ezeket a falakat mozgatni, mint egy téglaházban falat bontani. 

Egy téliesített mobilház tehát tökéletes otthon lehet. Kényelmes és tágas nappali, sokszor viszonylag nagy U-alakú konyha tartozik hozzájuk. A széles ablakok sok fényt engednek be, és javítják a komfortérzetet. Építs hozzá egy gyönyörű teraszt, és csodálatos otthonod lesz. 

Nyaralni jó, főleg mobilházban

Sokan nyaralónak vásárolják a mobilházakat. Hiszen természetközeli élményt nyújtanak, bár a mai, modern mobilházak már sokszor tényleg egy lakásnyi komfortot jelentenek, és így is érezhetjük benne magunkat. Egy új, modern, lengyel mobilház például sokkal prémiumabb környezetet biztosíthat, mint egy régi, lelakott nyaraló. Árban pedig a mobilház nyer. Ha pedig telekre szeretnél nyaralót építeni, akkor az rengeteg idő és pénz a mai viszonyok és a magas alapanyagárak mellett.

Egy mobilházzal pedig könnyen meg lehet oldani a nyaraló épületének kérdését. Akár egy nagyobb és egy kisebb, használt mobilházból is össze lehet állítani egy kellemes és tágas nyaralót, persze a 40-50 nm is elég lehet. 


Fontos információk