toggle menu

Miniház: miben különbözik a mobilháztól?

A miniház nagyon közkedvelt az Egyesült Államokban és mára már hazánkban is. Miben különbözhetnek egy egyszerű téglaépítésű háztól és a mobilházaktól?

Sokak számára mai napig rejtély, hogy mi is az a miniház. Miben különbözhetnek egy egyszerű téglaépítésű háztól és a mobilházaktól? Vajon milyen lehet a fűtési rendszerük, és egyáltalán lehet- e ezekben teljes értékű életet élni? Cikkünkben választ adunk ezekre a kérdésekre, és még azt is eláruljuk, hogy miért éri meg jobban anyagilag.

Mi az a miniház?

A miniház nagyon közkedvelt az Egyesült Államokban és mára már hazánkban is. A nevében is benne van, hogy mini, általában 30-35 négyzetméternél nem nagyobb. Sokakban bizonyára felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet ilyen kis helyen elférni, életvitelszerűen élni. Pedig semmi akadálya, méghozzá elég komfortosan, nagyon sok praktikus megoldás fellelhető benne, ami megmutatja, hogy a kisebb helyek is elegendőek nagyobb mennyiségű dolgok befogadására. Rendkívül otthonosan és praktikusan berendezhető, akár luxuskivitelben is. Ezen a kis alapterületen minden olyan helyiség megtalálható, amire egy embernek szüksége van a mindennapokban: konyha, háló, fürdőszoba. Kis méretének köszönhetően gyártási költsége és a fenntarthatósága is rendkívül kedvező.

Miniház szigetelése, fűtése

A szigetelésének köszönhetően minden évszakban kellemes, állandó tartózkodásra alkalmas hőmérséklet érhető el. Jellemzően a külső burkolat alatti részt feltöltik purhabbal, majd 10-15 cm Nikecell, vagy 15 cm vastag kőzetgyapot szigetelést terítenek rá kívülről. Így télen is az igényeink szerint beállítható a kívánt hőmérséklet. A miniház általában gáz kandallóval vagy villanyfűtéssel van felszerelve.

Miniház építése

A miniházak készülhetnek stabil beton alapra, vagy tengelyre is építhetik azokat. Utóbbi változat lényegében egy mobil miniház, ami közúton is szállítható, viszont látványban egyedibb, mint a sima mobilház, ami általában valamivel nagyobb méretű.

A mobilházakról röviden

Magyarországon a mobilházak elterjedése egyre gyakoribb, elsősorban vidéki házként, nyaralóként szolgál.

Hatalmas előnye, hogy nem kell hosszú hónapokat várni ahhoz, hogy birtokba vehessük, megrendeléstől számítva pár héten belül már boldog tulajdonosai lehetünk, arról nem beszélve, hogy használt állapotban egy klasszikus téglaház áránál kedvezőbb. A mobilotthonok pozitív tulajdonságai közé tartozik még, hogy mozgathatóak. Az alváz alá szerelt kerekek segítségével könnyen átszállítható egyik helyről a másikra.

Mi a különbség a miniház és a mobilház között?

Miniház: maximum 35 négyzetméteres.

Mobilház: 20 és 48 négyzetméter közötti alapterületű.

Miniház: kinézet szempontjából sokkal egyedibb látványt nyújt, kreatívabb a kialakítása.

Mobilház: látványban hosszúkásabbak.

Miniház: állhat stabil alapon, de kerekekkel is felszerelhető.

Mobilház: tengelyre épült.


A többi dologban megegyeznek, hiszen mind a kettő költséghatékony megoldás, mozgatható és megrendeléstől számítva viszonylag rövid időn belül (a hagyományos téglaházakhoz képest) kulcsrakész.


Miért és kiknek jó mobil-, és miniházat vásárolnia?

Azoknak, akik viszonylag alacsony költségvetésből fenntartható, praktikus kis otthont szeretnének.

Akkor is érdemes elgondolkodni rajta, ha szeretnénk egy állandó kis nyaralót kedvenc üdülőközpontunkban, ahová minden évben szívesen ellátogatunk, vagy a telkünkre, ahova nagyobb építmény nem elhelyezhető.