toggle menu

Mi a különbség a mobilházak és a konténerházak között?

Egyre többen fordulunk az olcsó, rövid idő alatt birtokba vehető ingatlantípusok felé. Cikkünkben két ilyen lakhatási formát is bemutatunk, megismertetünk az olvasóinkkal.

Az évek óta felszálló ágban lévő ingatlanárak és a koronavírus-járvány miatt átalakuló lakhatási igények egyre nagyobb teret engednek az itthon egyelőre még sokak által szokatlannak gondolt, alternatív lakhatási formáknak Magyarországon is.

Ahogy az előző, Az ászári mobilházakról cikkezett az Index című blogbejegyzésünknben is írtuk: a városi bezártságból egyre többen vágynak vidékre, a természet közelébe, közülük sokan gyors lakhatási megoldást keresve, tartva az építkezésekkel járó hivatalos nyűgöktől és egyéb kihívásoktól.

“A koronavírus-válság újraértelmezte és többszörösen aláhúzta a biztonságos és megfizethető lakhatás fontosságát, hiszen a védekezés egyik fő frontvonala az otthonmaradás. A biztonságos és megfizethető otthon azonban számos család, háztartás és egyén számára továbbra sem biztosított” – írta tavaly októberi jelentésében a Habitat for Humanity Magyarország.

A HFH magyar szervezete egyúttal arra is figyelmeztetett: továbbra sincs okunk azt feltételezni, hogy Magyarországon csökkent volna a lakhatási szegénység, amely a becslések szerint mintegy 3 millió embert érint az országban. Az otthon biztosításának és a lakás fenntartásának költségei ráadásul épp a szegényebbeket terhelik a leginkább.

A fentebb megnevezett igények és problémák miatt egyre többen fordulnak a mobilházak és a konténerotthonok felé. Mindkét megoldás költséghatékonyabb, mint egy hagyományos, téglából épült lakóház, a telepítésük sem időigényes. Az olcsó, rövid idő alatt birtokba vehető ingatlanok a szociálisan rászorulóknak is nagy segítséget jelentenek.

Ebben a cikkünkben azt mutatjuk be és járjuk körbe, hogyan tudjuk a legkönnyebben megkülönböztetni egymástól a mobil- és a konténerházakat. Kezdjük a legelején!




Mi az a mobilház?

Ahogy már korábban is írtuk, mobilháznak a tengellyel és kerekekkel ellátott, acélváz szerkezetre épült, egyben szállítható lakóépületeket nevezzük. A szerkezetük miatt akár túlméretezett lakókocsikként is tekinthetünk rájuk (innen ered az angol “static caravan”, azaz statikus lakóautó elnevezés is), amelyek mozgatása speciális kamionnal, illetve traktorral lehetséges.


A járvánnyal járó bezártság miatt egyre többen vágynak vidékre, nekik jelenthetnek megoldást a mobilházak (Fotó: Canva)

Mobilházakat nem csupán hétvégi háznak, hanem mindennapi lakhatási célra is lehet vásárolni. Noha hazánkban egyelőre elsősorban nyaralónak szánják őket, a lakásszegénységben élő embereknek is nagy segítséget jelenthetnek: már Magyarországon is született olyan program, amely bizonytalan lakhatású embereket, családokat igyekezett ilyen típusú ingatlanokban elhelyezni.




És mit nevezünk konténerháznak?

A konténerházak – ahogy a nevük is egyértelműen jelzi – eredetileg feleslegessé vált konténerekből készült ingatlanok voltak, amelyeket kezdetben főleg melegedő helyiségként, munkaállomásként, stúdióként hasznosítottak, csak idővel ismerték fel, hogy akár élettérként, lakhatási célra is hasznosíthatóak.

Amikor az ökológiai témákban író Stewart Brand a kilencvenes évek első felében megjelent, How Buildings Learn (magyarul: Hogyan tanulnak az épületek, később hatrészes BBC-sorozat is készült belőle) című könyvén dolgozott, és szükségét érezte egy olyan helynek, ahol összegyűjtheti a megírásához szükséges anyagot, egy korábban tengeri szállítmányozásra használt konténert alakított át irodává, majd ugyanebben a könyvben az átalakítás folyamatát is megírta.

A konténerházak legnagyobb előnye az egyszerű bővíthetőség: minél több blokkunk van, annál nagyobb birodalmat alakíthatunk ki, legózhatunk össze magunknak. Ráadásul bármelyik irányban terjeszkedhetünk, tehetjük őket egymás mellé, de akár egymásra is pakolhatjuk őket, amivel többszintes konténerépületeket hozhatóak létre.

De ne hallgassuk el a hátrányokat sem: mivel a hajózás során használt konténerek fémből készülnek, a konténerházak a szigetelés ellenére sem alkalmasak minden éghajlatra: nyáron könnyen túlmelegednek, télen pedig gyakran hidegek, így nem biztos, hogy ez az ideális megoldás, ha olyan helyen szeretnénk hasznosítani őket, ahol extrém hőség és extrém hideg egyaránt előfordulhat.


A konténerházak arra is alkalmasak, hogy rekreációs térként, hobbiszobaként hasznosítsuk őket (Fotó: Canva)




A magyar minőség Afrikát is meghódította

Noha elsőre meglepőnek tűnhet, már az államszocializmus idején is készültek konténerházak Magyarországon. 1982 szeptemberében a Kelet-Magyarország például ünnepélyesen számolt be arról, hogy a Rakamazi Fa- és Fémipari Szövetkezet három – villannyal és vízvezetékkel felszerelt – konténerház gyártására írt alá szerződést, amelyek aztán Nigériába kerültek. “Az egyikben vegyilabor, a másikban kórházi kiegészítő rész, a harmadikban asztalos tanműhely kap helyet” – számolt be a lap a hírről.

De akár még nagyobbat is ugorhatunk az időben: a hetvenes években a Szolnok Megyei Néplap szintén magyar gyártású konténerházakról cikkezett. “Turistaház, motel, üzlet és felvonulási épület egyaránt kialakítható azokból a konténerházakból, amelyeknek a sorozatgyártását az idén kezdte meg a kiskunlacházi Égszöv. (...) Az egységek szállítása sem okoz gondot, tíztonnás teherautón eljuttathatók a rendeltetési helyre, fel- és lerakásuk öttonna teherbírású autódaruval megoldható” – írták egy 1978 nyarán készült cikkben.




Mi a különbség a mobilházak és a konténerházak között?

Ugyan a mobilházak szállítása engedélyköteles, kamionnal és traktorral – megfelelő előkészítéssel, továbbá a szükséges engedélyek birtokában – viszonylag könnyen megvalósítható. A konténerházak (különösen a nagyobb méretűek és az egynél több blokkból állóak) mozgatása ennél macerásabb tud lenni, akár darura is szükség lehet.

Attól függően, hogy három- vagy négyévszakosak, a mobilházak átmeneti vagy állandó lakhatást is lehetővé tesznek, ami akár a konténerházakra is igaz lehet, mégis inkább az a jellemző, hogy eseti jelleggel szállítják az adott helyszínre – ilyenkor elég csak a közterületen zajló filmforgatásokra vagy az építkezések éjjeli őreinek munkaállomásaira gondolnunk.

Míg a mobilházak alapterülete általában 50-60 négyzetméternél megáll, addig a konténerszállások mérete nincs korlátozva, egyedül a pénztárcánk szabhat gátat annak, hogy mekkora konténerházat legózunk össze magunknak.

Az előre elkészített mobilházak lényegében kulcsrakészen érkeznek a megrendelőhöz, ami kényelmes birtokbavételt tesz lehetővé, a célba érkezésük után hamar lakhatóvá alakíthatóak, ugyanakkor minimális átalakítást tesznek lehetővé. Ezzel szemben a konténerházakban még a belső terek is átszabhatóak, a berendezésüket is kedvünkre alakíthatjuk.




Amennyiben te is érdeklődsz a mobilházak iránt, és nem szeretnél lemaradni a további tartalmainkról, kövess minket a Facebookon vagy az Instagramon, esetleg iratkozz fel a YouTube-csatornánkra is!

Ha kérdésed lenne, keress minket bátran a Kapcsolat menüpontunk alatt található elérhetőségeinken, vagy – nyitvatartási időben – látogass el személyesen az ászári telephelyünkre, ahol élőben is megtekintheted a Mobil Homes által értékesített mobilházakat, valamint személyesen is felteheted a kérdéseidet!

Fontos információk