toggle menu

Konténerház: miben különbözik a mobilháztól

Mik azok a konténerházak? Csak ideiglenes munkaállomásnak jók, vagy lakni is lehet bennük? Miben különböznek a mobilházaktól?

Mi az a konténerház?

A lakókonténerek feleslegessé vált konténerekből kerülnek összeállításra. Először átmeneti megoldásként használták például melegedő helyiségnek, munkaállomásnak, stúdiónak. Később rájöttek, hogy semmi akadálya nincs annak, hogy lakóházként is alkalmazzák. Költséghatékony megoldás, hiszen töredéke egy normál ház felépítésének. Alkalmas még nyaralónak, irodának, vendégháznak, sőt hazánkban léteznek ilyen óvodák is.

A konténerház szigetelése és fűtése

A nyílászárókat érdemes 3 rétegű üvegezéssel ellátni, ezáltal kisebb lesz a hőveszteség is. Legtöbb esetben a falak 2 rétegű, tűzálló gipszkartonnal vannak ellátva, erre kerül a vakolat, ami lehet műgyantás nemes vakolat, ásvány alapú, fa-, vagy kőburkolat. Fűtése ugyanolyan, mint a mobilház esetében. Közművekre való csatlakozása szintén egyszerű és könnyen megoldható.

A mobilházakról röviden

Magyarországon is egyre többen választják ezt a megoldást. Sokkal költséghatékonyabbnak számít, mint egy hagyományos téglaépítésű lakóház, és a telepítése sem időigényes, már a megrendeléstől számítva néhány héten belül birtokba vehető, kulcsrakész. Egyik legnagyobb előnye, hogy mozgatható: tehát kiválóan alkalmas azoknak, akiknek munkája megköveteli, hogy bizonyos időközönként változtatniuk kell a lakóhelyükön. Így időt és energiát spórolhatnak azzal, hogy nem kell új házat vásárolni a meglévőt meg eladni. Hazánkban egyelőre elsősorban nyaralóként használják.

Mobilház és konténerház különbsége

Mobilház: általában kerekekkel felszerelt, vagy kamion platójára állítható, így könnyen szállítható.
Konténerház: nem, vagy csak nagyon nehezen szállítható, főleg a nagyobb méretűek, amelyek több konténerből állnak.Mobilház: állandó, vagy átmeneti lakhatást biztosít–lehet például az otthonunk, vagy a nyaralónk is.
Konténerház: mérettől függően lehet belőle állandó otthont is készíteni, de jellemző, hogy eseti jelleggel viszik egy helyszínre, pl. építkezésre az őr ebben alszik.
Mobilház: korlátozott a mérete, általában maximum 50 nm-es, ennél nagyobbat idehaza nem lehet szállítani
Konténerház: mérete nincs korlátozva, csak a pénztárcánk és a fantáziánk szab gátat, hogy mekkora házat építünk konténerekből.
Mobilház: kulcsrakészen szállítják, a helyszínre szállítást követően már csak néhány apró munkálatra van szükség, és lakhatóvá is válik.
Konténerház: sok esetben több elemből állítják össze a végeredményt, így időigényesebb, mint egy mobilház.
Mobilház: a mobilházak előre el vannak készítve, így nem alakíthatóak át a belső terek.
Konténerház: egy konténerház szinte korlátlan módon alakítható. Szabadon változtathatóak a belső terek, az emeletek.