toggle menu

HOGYAN VÁLASSZ MOBILHÁZAT?

Mobilházat szeretnél, de nem tudod, hogy milyen szempontok alapján válassz? Milyen tényezőket és paramétereket érdemes mindenképp fontolóra venni, mielőtt meghozod a végső döntést? Nézzük, mire érdemes figyelned!

Egy mobilház számos igényt képes kielégíteni, hiszen megannyi funkcióval rendelkezik. Leggyakrabban nyaralóként, vagy kert végi vendégházként találkozunk ezekkel az építményekkel, ma már azonban egyre gyakrabban vásárolják lakhatási célra. Függetlenül attól, hogy mi áll a vásárlási szándék hátterében, alábbi kérdéseket és tényezőket minden esetben érdemes fontolóra venni.

Mire szeretnéd használni a mobilházat?

Szinte evidens, de mégis ez a legfontosabb, megfogalmazni, hogy mire és hogyan szeretnéd használni? Életvitel szerűen használható otthont keresel vagy nyaralót? Ha hétvégi házban gondolkodsz, csak a nyári hónapokban szeretnéd igénybe venni, vagy a téli hónapokban is használnád? Ez a szempont főleg a szigetelés, vagyis téliesítés, és a felszereltség miatt lehet fontos. Vannak, akik vendégháznak vásárolják a mobilházat, esetleg apartmanként ki is adják. Sokan oldják meg több generáció együttélését, hiszen a szülők és a nagyszülők is függetlenséget szeretnének: egy telken, de mégsem ugyanabban az épületben. Egy szezonálisan használt nyaraló és egy állandó otthon felszereltségében, elrendezésében, de még szigetelésében, fűtésében is eltérhetnek egymástól. Egy lakhatási célra vásárolt mobilház, melyet egész évben aktívan használni szeretnél, elrendezése és komfortja nagyban eltér egy időszakosan lakott, nyaralónak szánt házétól.


Mekkora legyen a mobilház?

Amikor otthont keresünk magunknak általában egy kényelmes, nagyobb ház képe jelenik meg előttünk, míg egy nyaraló esetében megelégszünk kevesebb négyzetméterrel. Itt azonban mindkét esetben érdemes mérlegelni, hogy hányan fogják használni az ingatlant? Hiszen a mobilház lehet egy- vagy kétszemélyes otthon is, miközben a nyaralót egyidejűleg szeretnénk használni barátokkal, családdal, nagyobb társasággal. Kínálatunkban az egyszobás 25-35 nm-es mobilházaktól az egészen nagy, több szobás, tágas nappalival megtervezett 57 nm-es darabokig számos modell közül lehet válogatni. A mobilházak a hagyományos ingatlanokhoz hasonlóan szabadon alakíthatóak, így a hálószobákból alakíthatsz ki gardróbot, dolgozószobát, esetleg egy nagyobb fürdőszobát. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokban szakembereink segítségedre tudnak lenni.


Mennyibe kerül egy mobilház?

Egy mobilház eladási árát meghatározza, hogy új vagy használt, berendezett és gépesített vagy teljesen üres. Ha használt, akkor az állapota és évjárata nagyban befolyásolja még az értékét. Nem utolsó sorban pedig, mint az ingatlan piacon is, itt is négyzetméter alapján történik a kalkuláció. Ezért az általad felállított prioritások, úgy mint komfort, design  mellett a ház mérete is határt szabhat a lehetőségeidnek. Érdemes kompromisszumos megoldásban is gondolkodnod, hiszen a házak felújíthatóak, átalakíthatóak, téliesíthetőek, kívülről is újra burkolhatóak, a beépített bútorok cserélhetőek. Padlófűtés beépítése, elektromos fűtőpanelek vagy hűtő-fűtő klíma is segíthetnek a nagyobb komfort elérésében. Emelett nagyon sok módja van annak, hogy a mobilházat komfortosabbá tedd. Ezek költségét pedig saját magadnak is beütemezheted. Elképzelhető, hogy egy nagyon magas komfortfokozatú mobilházat szeretnél vásárolni, nem pedig lépésről lépésre szeretnéd te felújítani, nem szeretnél te a gépek és bútorok beszerezésével illetve a komfortelemek beépítésével bajlódni. Az új, még sosem használt mobilházaink kompletten, sok esetben prémium minőségű beépített bútorokkal és gépekkel is kaphatóak, téliesítve és klímával felszerelve. Ebben az esetben nem kell már számolnod a berendezések és azok beépítésének extra költségeivel, hiszen a házat kompletten felszerelve, lakhatásra készen kapod meg. 


Alaprajz és elrendezés

Szeretnéd, ha a közösségi terek egybe lennének nyitva, az úgynevezett amerikai konyhát kedveled? Nagy konyhát szeretnél konyha szigetes megoldással vagy megelégszel egy kis főzőfülkével? Legyen a nappali tágas, de konyhát inkább elkülönítve használnád? A mobilházak belső helyiségeinek kialakítása során a négyzetmétereikhez mérten a praktikum volt a fő tervezői szempont, de kreativitásuknak semmi nem szabott határt, így szinte minden igényre tudunk megoldást kínálni.

A beépített bútorok és az extrák

Mint azt már említettük, vannak mobilházak melyek ára tartalmazza a bútorokat és a gépesítést is, de tudsz olyan modellek közül is bőven válogatni, ahol a berendezést te alakíthatod ki saját ízlésednek és szükségleteidnek megfelelően. Itt mindenképp javasoljuk, végezz egy előzetes kalkulációt, hogy a bútorok, berendezések és gépek mennyibe fognak kerülni? Ezek beépítése, a szakemberek munkaóradíja mennyivel terheli meg a vásárlásra szánt összegkeretedet. A berendezésen kívül olyan extrákat is érdemes figyelembe venni, mint például egy terasz. Szeretnéd utólag hozzáépíteni a teraszt, vagy már eleve teraszos mobilházat szeretnél vásárolni? Ha az általad kiválasztott ház nem rendelkezik terasszal, nálunk ezt is megrendelheted, és kiszállításkor már egy teraszos verzióval fogunk hozzád megérkezni. Extrák közé tartoznak még olyan további apróságok is, mint az elektromos törölközőszárító radiátor, a rejtett WC tartály, vagy akár egy nagyobb fürdőkád. Továbbá a fűtésre is többféle megoldás közül választhatsz. Központi fűtésre szeretnéd csatlakoztatni a házat radiátorokkal működtetve, vagy szeretnéd egy elektromos kandallóval fokozni a belső designt és a komfortot? 

Érdemes a legapróbb részletekig átgondolni és mérlegelni, hogy milyen felszereltségű, kialakítású és évjáratú házat szeretnél vásárolni. Nézz szét kínálatunkban, vagy látogass el telephelyünkre, kérdés esetén pedig telefonon is szívesen állnak kollégáink rendelkezésedre.
Fontos információk