toggle menu

Hogyan rendezz be egy mobilházat- 8 tuti tipp

Mi a helyzet, ha van egy régebbi mobilházad, de szeretnéd felfrissíteni a stílusát? Esetleg át szeretnéd alakítani egy modern, divatos otthonná? Hogyan tervezd meg, miben speciális egy mobilház? 8 lépésben végigkísérünk az úton.

1. Használd okosan a teret

A mobilházak berendezése során is sokat számít a megfelelő térhasználat. Sőt, talán kicsit jobban oda kell rá figyelni, mint egy garzonlakás esetében, hiszen itt a belső terek szélessége jellemzően nem sokkal lehet nagyobb 3 méternél. Amikor keskeny, és hosszú szobákat, otthonokat rendezünk be, akkor kifejezetten fontos, hogy ne a két hosszú fal mentén helyezzük el a bútorokat, mert szűkebben és folyosószerűnek fogjuk érezni a helyiséget. 

Ezért a mobilházak esetében fokozottan igaz, ezért itt kifejezetten érdemes odafigyelned arra, hogy például akármilyen praktikus, egy mennyezetig érő szekrénnyel, esetleg konyhabútorral beépített fallal szemben ne legyen óriási tálalószekrény, esetleg a sarokétkező felett ne legyenek beépített polcok. Persze, nagyon csábító ilyenkor a beépített felső polcok praktikuma, azonban sokat ront a térérzeten, szűkíti a helyet.

Érdemes minél több nyitott teret meghagyni úgy, hogy közben mégis minden egyes bútornak meglegyen a szerepe, egy lehetőség sem legyen kihasználatlanul hagyva. Nagyon jó példa erre a SHELBOX 433W nevű mobilházunk ebédlője, ahol az L-alakú konyhával szemben csak mozgatható étkezőbútor található. Kifejezetten jót tesz a térérzetnek, ha ilyenkor nem robusztus, hanem inkább vékony, kecses bútorokat használsz, mint az itt látható étkezőszékek. 


2. Válassz ki egy stílust, és aszerint tervezz

Ki mondta, hogy a mobilházakból nem lehet stílusos otthonokat készíteni? Sőt, manapság már a kisebb terekre fókuszálnak a legtrendibb tervezők, sőt, a legnagyobb lakberendezési áruházak is. A praktikus, többfunkciós bútorok reneszánszukat élik.

Ráadásul bármilyen lakberendezési stílus mentén kialakíthatod otthonodat, nyaralódat. Például ha az elegáns modern stílust szereted, amely halvány, meleg színeket használ, letisztult formákkal és prémium anyagokkal, akkor a mobilházadat is berendezheted a divatos szállodaszobák stílusában. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy milliókat kell költeni, csak figyelj oda a részletekre.

Válassz elegáns, halvány színeket, ötletes világítást. A jól kiválasztott textilekkel csodát lehet tenni. Például néhány dekoratív bársony díszpárnával teljesen átalakíthatod a nappali hangulatát.

A természetközeli, natúr és letisztult skandináv stílus nagyon szépen illik a mobilházakhoz. Sok fát használj. A hangulatos fények, gyertyák vagy a biztonságosabb fényfüzérek nagyon otthonossá teszik a helyiséget. Kényelmes, puha textilek, geometrikus minták illenek az északi stílushoz. 

3. Játssz a színekkel

Tervezd meg, hogy milyen színeket fogsz használni. Sokan szeretnek például semleges, fehér, szürke, vajszín közegben karakteres színeket alkalmazni. Az is jó megoldás lehet, ha választasz egy színt, és annak a különböző árnyalatait használod, mellette pedig fehéret, szürkét. Ilyenkor nem szabad még egy karakteres színt bevonni a játékba, mert nem lesz harmonikus az összhatás.

Izgalmas eredményt érhetsz el, ha egy erősebb, élénkebb színt használsz, egy kiegészítő színnel. Például például szürkét és napsárgát. De nagyon divatosak és klasszul mutatnak a neutrális színek, és természetes anyagok. Például a fehér mellett sok fa, természetes vászon vagy gyapjúszőnyeg, és zöld kiegészítők, növény minták.

A fekete szín nem csak hogy mindenhez megy, de egy-két karakteres fekete kiegészítővel kontrasztot lehet alkotni, és ki lehet emelni vele tárgyakat, zónákat. Ez a trükk kisebb, keskenyebb helyiségek esetében is jól működik. De vigyázz, nem egy óriási fekete beépített szekrényről van szó, hanem egy állólámpáról, esetleg loft stílusú fém dohányzóasztalról, szekrényfogantyúról.

Tehát a színekkel és a mintákkal lehet a legjobban befolyásolni egy helyiség hangulatát. Először a falakon és a burkolatokon legyen a hangsúly, ha ezek rendben vannak, akkor a textilekkel lehet korrigálni az összhatást. 

4. A textilek szerepe

A textilek igazi jolly jokernek számítanak. Ha homogén színűek a bútorok, azok kárpitjai és a burkolatok, akkor a textilekkel bármilyen színvilágot és stílust teremthetünk, ráadásul bármikor megváltoztathatjuk azt. Ha például nyárra tengerész stílust szeretnél, akkor legyenek kék-fehér színűek ezek a kiegészítő textilek, akár vasmacskás mintával, hajó, tenger témával. Egyébként egy nyaralóban ez telitalálat lehet.

Ha később lecserélnéd, akkor nyugodtan válts színeket, témákat, mintákat. Mivel lehet játszani? Sötétítőfüggöny, díszpárnák, darabszőnyeg és asztalterítő. Ezek bármilyen otthonban bármikor viszonylag kis költségből lecserélhetőek, egy mobilház esetében pedig kifejezetten ütősek lehetnek.

5. Tárolás a mobilházban

A tárolás kulcskérdés, főleg egy mobilház esetében. Mindenhol kell lennie kisebb-nagyobb beépített tárolóhelynek, úgy, hogy közben ne legyen túlzsúfolva a ház. Ahogy a legfrissebben gyártott, legújabb divat szerint alakított mobilházaink belső terén láthatod, általában egy nagy fal mentén plafonig vannak beépítve a tárolóhelyek. A mai lakásokat is így rendezik be. A többi hely azonban felszabadul. 

A tárolást érdemes minél okosabban megoldani, rejtett tárolóhelyek kialakításával. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ne halmozz fel rengeteg felesleges holmit.


Példa okos térszervezésre és tárolásra

6. A funkciók okos kialakítása

A mobilházak szélessége általában 3-4 méter. Ha az alapterület ki is adja egy lakás méretét - ez általában így szokott lenni, hiszen ez a mobilházak legnagyobb előnye- erre a speciális jellemzőre érdemes odafigyelni. Ezért nem szabad túlságosan sok kis blokkra tagolni a teret. Emiatt egy térben érdemes több funkciót is elhelyezni, lehetőleg minél praktikusabb, ötletesebb módon.

Milyen funkciók vannak jelen egy otthonban? Gondold végig, hogy nálad melyek jellemzőek, és mennyire számítanak fontosnak, ha prioritást élvez valamelyik, akkor erre figyelj is oda a mobilház-otthon berendezése során.

Például szükség van egy számítógépes sarokra, mert sokat dolgozol otthonról? Napjainkban ez általánosan jellemző, és ki is hatott az otthonok kialakítására. Egy mobilházban is lehetőség van erre. Érdemes laptopban gondolkodni, esetleg egy nagyméretű, táblagép jellegű gépben, billentyűzettel. Persze nem egy laptop technikai részleteire szeretnénk javaslatot tenni, inkább egy élhető és jól használható sarok kialakítására. Lehajtható asztallal, ideiglenesen használható paravánnal is megoldhatod ezt a kérdést. De akár a hálószobában is helyet kaphat ez a funkció. 

7. Moduláris, többfunkciós bútorok

A többfunkciós bútorok egyre divatosabbak. Nagyon jól ki lehet velük használni a kisebb tereket, anélkül, hogy túlzsúfolnánk otthonunkat. Milyen bútorokra gondolunk, melyek egy mobilházban is nagyon hasznosak lehetnek?

Például már léteznek moduláris kanapék, melyek többet nyújtanak, mint egy kihúzható pamlag. Igazából bárhogy rendezhetjük őket, fotelekké, ággyá, egyenes- vagy sarokkanapévá. Ez azért hasznos, mert mindig épp úgy használhatod a teret, ahogy szeretnéd.

Ilyesmi lehet akár egy konyhasziget is. Ha például egy pult helyett konyhaszigettel válaszod el a konyhát a nappalitól, akkor az ételelőkészítés helye, a sziget, lehet akár ebédlőasztal is. A lehajtható íróasztalok, kerekes tárolók is nagyon hasznosak, hiszen a lényeg az, hogy folyamatosan át lehessen alakítani az otthont, kevés energiabefektetéssel, a pillanatnyi aktualitásokhoz igazodva. Ilyen ötletes berendezéssel és tudatossággal igazán lakható, kényelmes, szeretnivaló otthon lehet egy mobilházból. 

8. Rendezz be kertet, teraszt!

Minél szebb helyen van a mobilházad, minél több zöld veszi körül, annál nagyobb szükség van egy hangulatos teraszra. A mobilházak egyébként is természetközeli élményt nyújtanak, ezt érdemes fokozni. A terasz adja magát a nagy, földig érő ablakok, dupla teraszajtók mellett. A terasszal még egy, márciustól-októberig szinte 100%-osan kihasználható helyiséget adsz a házhoz. Nem csak hangulatosabb, de kellemesebb, élhetőbb is lesz általa az otthonod. 



Fontos információk