toggle menu

Extra kényelem és design: hogyan dobd fel a mobilházad

Magyarországon még csak barátkozunk a mobilház fogalmával, nyugati szomszédainknak viszont már jól bevált módszereik vannak, hogy hogyan csempésszük otthonunkba a legújabb lakberendezési trendeket, akár alacsonyabb költségvetésű megoldásokkal is.

Több mint nyaraló

Ahogy felhasználási módjuk, úgy berendezésük szempontjából is sok lehetőség rejlik a mobilházakban. Ma már nem csak nyaralóként használhatjuk őket, de lakóháznak is kiválóak. Számos szálloda és üdülőtelep is meglátta a mobilházakban, mint bérelhető apartmanokban a fantáziat. A kínálatukban szereplő négy- valamint ötcsilagos mobilapartmanokból pedig játszi könnyedséggel inspirálódhatunk. Meg sem fordulna a fejekben, hogy ez az álomszép szállodai szoba is egy mobilház!


A mobilházak berendezésének és dekorálásának ugyanolyan feltételei vannak, mint bármely lakásnak vagy háznak. Míg évekkel ezelőtt mind külsőre, mind belsőre egy tágasabb lakautóhoz voltak hasonlíthatóak, addig mára már rengeteg olyan mobilházzal találkozni, ahol a belső enteriőr alapján nem is gondolnánk, hogy mobilházat látunk. Egy mobilházat épp úgy rendezhetünk be, mint egy hagyományos téglaból épült házat vagy lakást. Speciális belmagasságára és méreteire kell csupán figyelnünk, és a lehetőségek tárháza végtelen. Konyhák, melyekkel lakberendezési magazinokban, showroomokban találkozik az ember, mind-mind megvalósítható mobil otthonokban is. Csak úgy, mint egy exkluzív fürdőszoba masszírozós zuhanyzóval, vagy egy elegáns, hangulatos hálószoba. Legyen szó nagyobb volumenű átalakításról vagy költségkímélő egyedi DIY megoldásokról, íme néhány tipp, melyek segítségével igazán stílusossá és hangulatossá teheted otthonod.


Textilek

A textilek nagyon fontosak és egyben a legegyszerűbb, leggyorsabb módja az enteriőr kialakításának. Egy mobilház esetében különösen nagy hangsúllyal bír, hiszen viszonylag kis négyzetméteren szeretnénk otthonos, kellemes hatást elérni. Nyugodtan válassz földig érő függönyt, dekorfüggönnyel kiegészítve, szem előtt tartva persze, hogy minél kevesebbet takarjon a bejövő természetes fényből, hiszen kicsi helyiségről van szó, ahol szeretnénk vizuálisan minél tágasabb szoba érzetét kelteni. A mobilházak esetében érdemes lemondani a mintás tapétákról, az egyszínű falak sokkal jobban mutatnak, akár egy főfal eltérő, markánsabb színűre történő festésével is nagyon izgamassá lehet tenni a teret. A dekoráció szerepét itt adjuk át inkább a kanapénak, ahol díszpárnák segítségével további színeket és mintákat tudunk becsempészni a helyiségekbe. A textileknek nagyon fontos szerepük van a lakberendezésben, érdemes élni velük.


Extra tipp: Ha igazán szereted a változatosságot, válassz semleges színnel kárpitozott kanapét és padlószőnyeget, a dekor függönyöket és a párnákat pedig évszakonként más-más színnel, mintával variálhatod. Válassz prémium textileket melyek egy elegáns hotel hangulatát hozzák el otthonodban, ezáltal még ütősebb élményt nyújtanak, és izgalmasabbá teszik a belső tereket. Elegáns ágytakaró, divatos, puha, hosszúszálú szőnyegek a nappaliban és a szobákban, esetleg gyapjúszőnyeg.

Dekorálj fotókkal, poszterekkel

Képek, poszterek, fotók, montázsok, melyekkel még inkább személyessé, egyedivé teheted otthonod. A stílusos fekete fehér fotóktól kezdve retro posztereken át rengeteg irányzat közül választhatunk. Alkoss úgynevezett fotófalakat családi fotókból, ahol a képkeretek lehetnek egyformák, de különböző stílust képviselő rámák is nagyon szépen mutatnak egymás mellett. Inkább a bohó stílust kedveled? Legkedvesebb emlékeidet csíptesd fel egy kifeszített kötélre vagy fényfüzérre.

Játssz a fényekkel

A nagy ablakok, rajtuk beáramló természetes fény a legtökéletesebb eszköze, hogy minél hangulatosabb, melegebb legyen otthonunk. De a nap nem mindig csak nekünk süt és ott vannak az esti órák is. Egy stílusos lámpa, egy jól megvilágított sarok, itt ott elrejtett fényfüzérek rengeteget dobnak egy-egy helyiség hangulatán. Régi típusú mobilházadnak szeretnéd modernebb hangulattal feldobni? A spotvilágítás kialakításának itt sincs semmi akadály, hiszen a technikai feltételek biztosítottak, ehhez azonban már mindképp szakember segítségére lesz szükséged.


Optimális helykihasználás

Próbáld meg a helyiségeket nem túlzsúfolni! Nyitott polcok, polcrendszerek, ha szellősen helyezed el őket vizuálisan tovább tudják tágítani a teret. A dekoráción túl, pedig remek a funkcionális szerepük is. Zárt szekrények helyett válassz nyitott polc rendszereket, melyeket tároló dobozokkal tudsz még érdekesebbé, egyedivé tenni. Gondolkozz több funkciós bútorokban, mint például lenyitható íróasztalok, összecsukható vagy átalakítható ágyak. Átalakítanád a helyiségek beosztását? Szeretnél egy mosókonyhát? Esetleg nagyobb fürdőszobára vágysz? Válassz le teret, bonts le falakat, építsd be a mosógépet a konyhabútorba! Statikailag minden megoldható! Ezek kivitelezése ugyan már költségesebb megoldás, de semmi sem lehetetlen! Tervezz meg minden egyes négyzetmétert a te életvitelednek és igényeidnek leginkább megfelelően. A design mellett pedig mindig tartsd szem előtt a több funkciós megoldásokat is, így tudod otthonodat nem csak trendivé, de igazán praktikussá is varázsolni. Mobilházadban sokkal több lehetőség van, mint gondolnád!


Fontos információk