toggle menu

Élet egy mobilházban

A mobilházak habár lakóházként is tökéletesen funkcionálnak, hazánkban nyaralóként a legnépszerűbbek, hiszen sokan továbbra is nehezen tudják elképzelni, hogy otthonuknak is egy mobilházat válasszanak.

A mobilházak évtizedek óta jelen vannak az ingatlanpiacon, Amerikában például a lakosság közel 10 százaléka él mobilházakban. Ugyan a korai modellek valóban egy nagyobb és tágasabb lakóautóra hasonlítottak, a későbbi gyártási évvel piacra került házak már közel sem hasonlíthatóak egy lakókocsihoz. Kényelmesek, méreteikhez képest tágasak, kívül belül egy igazán kellemes otthon hangulatát tudják tükrözni, a mobilházak legújabb generációi pedig már a mai modern építészeti és lakberendezési trendeket képviselik.


Milyen mobilházaink vannak?

Nálunk, a Mobilhomes Kft-nél használt és új mobilházak széles választéka található meg. Vannak régebbi, klasszikus és modern prémium kategóriás mobilházak. Mind megjelenésük, mind elrendezésük rendkívül változatos. Régebbi, használt mobilházaink gyártási évüktől függően klasszikusabb, retro életérzést kínálnak tulajdonosaiknak, míg az újépítésű modellek letisztult, természetes, modern stílust képviselnek, prémium berendezéseiknek köszönhetően pedig exluzív megjelenést és kényelmet nyújtanak.


22 nm-től egészen 57 nm-ig találsz nálunk mobilházakat, különböző stílusban, állapotban, berendezéssel és felszereltséggel. A legtöbb mobilház már kívülről is egy kedves otthon látványát nyújtja: zsalugáteres ablakok vagy éppen egy beépített tornác teszi megjelenésüket bájossá. A mobilházak első pillantásra megtévesztőek tudnak lenni, hiszen egy-egy kívülről kisebb lakóautónak tűnő építmény belülről igazán tágas teret rejt magában. A klasszikus típusú házakban ugyanúgy rengeteg fantázia és lehetőség rejlik, mint a modernebb, lapos tetős modellekben. Házaink időtálló anyagokból készülnek, a beépített bútorok és berendezések pedig már az első találkozás alkalmával az otthon melege érzését keltik. A padlóburkolat cserélhető, a falak átszínezhetőek, de akár azok tapétázása is megoldható. Mind régi, mind új típusú házainkat kedvedre alakíthatod.

Milyen a mobilházak berendezése?

A mobilházakat beépített bútorokkal, olykor konyhagépekkel együtt kínáljuk megvételre. A bútorok stílusa és a berendezés függ a mobilház gyártási évétől külső stílusától. Az újabb, vagy teljesen új mobilházak berendezése letisztultabb, egyszerűbb és modernebb, míg a régebbi, használt házak, rusztikus, retro hangulatú bútorokkal vannak felszerelve, mely házaknál tipikus elem például az elektromos kandalló vagy a nagy tükör. Az Atlas típusú modell például igazi klasszikus stílust képvisel. Beépített bútorai sötét fából készültek, melyek gyönyörűen íveltek, faragottak. A Sun Roller márkájú mobilházaink viszont már alapterületre kisebbek, a falakat, csak úgy, mint a burkolatokat és bútorokat vidámabb színek, modern vonalak jellemzik.


Hogyan képzeljük el a belső elrendezést?

A mobilházak belső elrendezése a méretük adta lehetőségekhez igazodik. A kisebb mobilházakban általában a konyha, az ebédlő és olykor a nappali is egy teret alkot. Helykihasználás szempontjából ez egy sokkal előnyösebb megoldás, mintha több kisebb helyiségre osztanánk a belső teret. A nagyobb házak esetében is előfordul ez a kialakítás, sőt, a legújabb mobilházakat már így rendezik be, hiszen a mai lakberendezési trendekben is egyre divatosabb ez a megoldás. A nagyobb házak esetében is találkozhatunk ehhez hasonló kialakítással. Néha egy pulttal elválasztva található a konyha, de akadnak modellek, ahol egyenes konyhákat alakítottak ki a tervezők, melyeken keresztül lehet eljutni az ebédlőbe és a nappaliba.


Olyan megoldás is létezik, ahol a konyhával szemben helyezkedik el egy beépített étkező, és egy teljesen külön álló helyiségben találjuk az általában nagy és tágas nappalit. A hálószobák és a fürdőszobák a legtöbbször külön folyosóról nyílnak, így biztosított a megfelelő kényelem és nyugalom ezekben a helyiségekben. A mobilházak statikailag úgy lettek megtervezve, hogy a helyiségek igényeink szerint átalakíthatóak, a bútorok és a berendezések könnyedén cserélhetőek, erről bővebben Hogyan rendezd be a mobilházad blog posztunkban olvashatsz.

A mobilházak konyhája

A mobilházakban L-alakú, U-alakú, egyenes egysoros és kétsoros konyhákkal találkozhatunk, ez minden esetben a ház méretétől és gyártási idejétől függ. Az építmények kivitelezése során a tervezők minden esetben gondosan odafigyeltek arra, hogy a belső kialakítás minél kedvezőbb és praktikusabb legyen a végfelhasználó számára. Az általunk értékesített mobilházak többségében kényelmes és tágas, teljesértékű konyhát találhatsz, beépített konyhabútorral és gépekkel. A kisebb mobilházaknál 3-4 elemes, felsőszekrényes sarokkonyhák tálalópulttal jellemzőek, míg egy U-alakú konyha akár 6-8 elemes is lehet, ami azt jelenti, hogy legalább 3-3,5 méternyi területet foglalnak el a ház alapterületéből. Az ilyen típusú konyhák nagyobb, legalább kétszobás mobilházakra jellemzőek, ahol a konyha általában nyitott a vele szemben található étkező irányába. A kétsoros konyhák egy folyosó két oldalán helyezkednek el, melyek sok esetben ajtóval lezárhatóak a ház többi helyiségétől. Az egysoros kialakítás a modern mobilházak konyhájára jellemző, ahol egy falnyi beépített konyhával szemben helyezkedik el a nappali, valamint az étkező is, melyeket praktikusan konyhaszigetes megoldással is le lehet választani.


Közösségi terek

A mobilházak belső kialakítása során különösen nagy hangsúlyt kapott a közösségi terek kialakítása – tágas nappalik, nagy ablakok, kényelmes és egyben praktikus bútorok, egybenyitott helyiségek. A teret olykor megtöri egy konyhapult, vagy egy nagyobb felületen beépített nappali bútor, melyek vizuálisan elválasztják egymástól a helyiségeket, de mégsem érezzük szűknek azt. Olykor beépített kandalló is van a nappaliban, mely kellemes, otthonos hatást kelt. Az új mobilházak esetében a nagy teret megtámogatják a nagy tolóajtós ablak felületek. Itt jellemzően beépített szekrénysorok helyett lebegőpolcokat és tévéállványt találhatunk, minimalista konyhákat, melyek rengeteg tárolási lehetőséget nyújtanak.

Milyen egy mobilház fürdőszobája?

A legtöbb fürdőszobában kényelmes és tágas zuhanyfülke került beépítésre, de a kádak nyújtotta kellemes fürdőzés rajongóinak is tudunk megoldást, hiszen nem egy mobilházban található sarok- vagy egyeneskád. Mivel igyekszünk minden igényt kielégíteni, kínálatunk skálája itt is igen széles. Vannak kompakt, beépített sarokkádak, illetve mélytálcás zuhanykabinok, melyek sarokkádként is használhatóak. A fürdőszobákban mosdókagyló, fürdőszobabútor, tükör is található. A burkolat stílusa tükrözi a mobilház gyártási évét, de vannak olyan használt mobilházak, melyek új burkolatokat és szanitereket kaptak, így a fürdőszoba stílusával maga az egész ház hangulata is frissült.


Hálószobák

A többszobás mobilházakban találunk kisebb és nagyobb hálószobákat. A franciaágyas hálószobák tágasabbak, beépített faltól falig bútorokkal a lehető legoptimálisabban kihasználva a teret. A kisebb szobák egyszemélyes ágyakkal kerültek kialakításra, de emeletes ágyakkal is lehet találkozni. Minden helyiség stílusa frissíthető, a saját ízlésünkre szabható, így egy kétágyas kis hálószobát könnyen át lehet alakítani praktikus és kényelmes gyerekszobává is, de akár gardróbbá vagy dolgozószobává is.

A mobilházakról általában elmondható, hogy ötletes, okos térszervezés jellemzi őket, hangulatos nappalival, ebédlővel és kényelmes hálószobákkal. A burkolatok és a beépített bútorok stílusa a ház gyártási évét tükrözi ugyan, de már kevés anyagi ráfordítással és némi fantáziával könnyedén fel lehet frissíteni, modernizálni a régebbi mobilházak stílusát is.Fontos információk