toggle menu

Eladó mobilház: mire figyelj vásárláskor?

Ha eladó mobilházat keresel, akkor érdemes elolvasnod ezt a bejegyzést! Rengeteget tanulhatsz belőle, segít abban, hogy minél átgondoltabb és tudatosabb döntést hozz. Az árról ugyanis, amit a mobilházra szánsz, sok kritérium alapján kell döntened.

Milyen célból vásárolod?

Az első és legfontosabb szempont, hogy mire kell a mobilház, mire fogod használni? Más szempontokat veszel figyelembe, ha otthont keresel, másra kell koncentrálnod, ha nyaralót, és persze a befektetésre vásárolt mobilház esetében is vannak speciális szempontok. 

Sok vásárlónk használja a mobilházat lakhatásra. Ha te is ilyen célból keresel házat, akkor fontos, hogy figyelj oda néhány részletre. Az egyik természetesen a méret és az elrendezés. Mi 57 nm-es alapterületig árulunk mobilházakat. Ezek akár 3 szobásak is lehetnek. Érdemes számolgatni, méricskélni. Hányan fogtok életvitelszerűen benne lakni? Milyen funkciókra van szükség? Például ha otthonról dolgozol, akár irodai jellegű munkát végzel, akár varrsz, vagy valami hasonló, kisebb helyigényű tevékenységet végzel, gondolkodj el azon, hogy egy külön szobát erre szánsz, hiszen a munkád tart el téged, ezért érdemes komfortos terepet berendezni erre. Ilyen esetben +1 szobával érdemes számolnod. A szoba átalakítása miatt ne aggódj, szolgáltatásaink között szerepel a mobilházak testreszabása is. Vannak 4 szobás mobilházaink is, melyek kifejezetten alkalmasak lehetnek külön helyiségek kialakítására, dolgozószobának is van hely ezekben. 

Amikor lakhatási célra keresel mobilházat, akkor téliesített mobilházra van szükséged. Legyenek hőszigeteltek a nyílászárók, és fontos, hogy legyen fűtési lehetőség. Az otthon elrendezése is számít, amely jobb, ha illeszkedik az életmódotokhoz. A mobilházak mérete megfelel egy lakás méretének, hiszen a mobilház a tiny house-sal ellentétben nem a liliputi méretre fókuszál, nem a kis területre berendezett minimal életmód a célja. Ilyen szempontból a 3-4 méteres szélesség az egyedüli sajátosság, amelyhez alkalmazkodni kell. Ezért érdemes lehet egy térben, legalábbis egymástól minimálisan elhatárolva berendezni a konyhát, ebédlőt és a nappalit, tehát a közösségi élettereket. Ilyen nyitott elrendezésű, nagy közösségi térrel ellátott, minden szempontból optimális mobilházakat is árulunk. Ha azonban te nem szeretnél így berendezkedni, akkor is ügyelj arra, hogy a lehetőségekhez mérten minél kevesebb fallal elválasztott blokk legyen a házban. 

Arra is volt már példa, hogy vásárlóink több mobilházat vásároltak és összenyitották őket. Így nagyon kényelmes otthont lehet egyébként kialakítani.

A mobilházak kifejezetten alkalmasak nyaralónak. Ilyenkor téliesítésre sincs szükség. A nyaralónak vásárolt mobilházakat természetesen teljesen máshogyan rendezzük be, és inkább a férőhelyek száma számít. Ebben az esetben figyelj arra, hogy legyen klíma a mobilházban, hiszen a nyaralást sokkal kellemesebbé teszi. 

A befektetés céljából vásárolt mobilházak lehetnek például kiadásra szánt szálláshelyek is. Akár többet is elhelyezhetsz egy telken, vagy össze is nyithatod őket. Ebben az esetben például nem kell nagy fókuszt helyezni a tárolásra, illetve a mindennapi életre alakítani a házat, házakat, viszont legyen minél több hálószoba, minél igényesebben kialakítva. A hosszú távú kiadásra szánt mobilházakat természetesen érdemes téliesíteni. Ebben az esetben minél letisztultabb berendezésre van szükség, hiszen a bérlő majd a saját formájára alakítja az otthont, azonban néhány alapvető bútordarab és elektronikai berendezés szükséges lehet. 

Használt vagy új mobilház?

Miután eldöntötted, hogy milyen célból szeretnél mobilházat vásárolni, a szempontok alapján mérlegelj, hogy új mobilházat, vagy használtat vásárolnál? Anyagi okokból többen vásárolnak például nyaralónak használt mobilházat, bár előfordul, hogy egy új darabra esik ilyen esetben is a választás. Otthonnak is népszerűek egyébként a használt darabok. Igazából azonban érdemes mérlegelni a döntés előtt. Egyrészt ha egy téliesítetlen használt mobilházat vásárolsz, akkor még a téliesítésnek is van valamennyi költsége. 

A használt mobilházak berendezése sokszor nagyon igényes és modern. De léteznek olyan használt mobilházaink, melyek berendezését általában fel szokták frissíteni a vásárlók. Azonban az új mobilházak beépített bútorai, kényelmi funkciói és elektromos gépei olyan magas kategóriát képviselnek, hogyha ilyen irányú igényeid vannak, akkor nem árt számolgatnod egy kicsit. Ha nagyon vágysz prémium beépített bútorokra és eszközökre, és például egy közepes méretű használt mobilházat tervezel ilyen színvonalban berendezni, akkor számold ki a bútor és az eszközök költségét. A mai magas anyag- és munkaárak mellett elképzelhető, hogy jobban megéri neked ilyen esetben egy új mobilházat vásárolni, mert a két ház árának a különbsége így jóval kisebb, mint első ránézésre gondolnád. Ehhez pedig hozzászámolod az élettartamot, a ház anyagának a minőségét, akkor már billenhet a mérleg.

Persze vásárlóink általában elégedettek a jó minőségű használt mobilházainkkal, melyeknek a legtöbb esetben nagyon komfortos a térszervezése és a berendezése. 


Az eladó mobilház paraméterei

Milyen paraméterekre figyelj, mielőtt döntesz? A legfontosabb mindig a használat célja és az egyéni igények. Nézzük!

Téliesített, nem téliesített?

Amikor eladó mobilházak közül válogatsz, fontos szempont lehet az, hogy téliesített házról van-e szó. Az árat és a használati lehetőségeket is befolyásolja az a szempont. A téliesített mobilházak esetében mindenképpen valamilyen fűtőtesttel is felszerelt darabról beszélünk, lehet az elektromos olajradiátor. vagy épp hűtő-fűtő klíma. De a legmodernebb mobilházakban már padlófűtés is található. A téliesítés másik eleme pedig a szigetelés. A többkamrás, hőszigetelt ablakok, esetleg a ház külső plusz szigetelése. Ezek kihatnak a mobilház árára is, ezért érdemes belekalkulálnod, amikor az igényeidet és a választékot méred össze. Természetesen a mobilházakat utólag is lehet téliesíteni, ebben pedig mi is tudunk segíteni.

A mobilház mérete

A mobilház mérete nagyon fontos szempont. Akár lakhatás, akár befektetés céljára vásárolnál mobilházat, mielőtt válogatni kezdesz, döntsd el, hogy milyen méretű mobilház lehet számodra komfortos. Az ár tekintetében számít az alapterület és a szobák száma, azonban közel sem akkora a különbség, mint egy ház vagy lakás esetében, ahol ma már 0,6-2 millió/nm árról beszélhetünk, elhelyezkedés és állapot függvényében. Egy mobilház esetében szó sincs ilyen magas négyzetméter árakról. Ezért néhány négyzetméter, vagy egy szobányi különbség nem olyan számottevő, hogy ne lehess ebben rugalmasabb.

A méret mellett az elrendezés is számít, amely természetesen személyreszabható. A mobilházak összenyitása, a belső falak mozgatása, új elrendezés kialakítása, összességében maga a ház testreszabása is szolgáltatásaink közé tartozik.

Felszereltség és extrák

Amikor mobilházat választasz, vedd figyelembe a berendezés extra elemeit, a gépesítettséget, a szigetelést, és egyebeket. Melyek ezek az extrák? Ilyen minden beépített konyhagép: a sütő, a mikrohullámú sütő, az elektromos vagy épp gázra köthető főzőlap. A beépített hűtő a konyhában. A mosogatógép, de akár a bútorok is, például extrának tekinthető a konyhasziget is. A hűtő -fűtő klímát is ide sorolhatjuk. Manapság már nagyon jól felszerelhetünk egy mobilházat, mely által igazi, komfortos modern otthonná válik.

A legfontosabb, hogy tisztában legyél a pontos igényeiddel, ez már nagyszerű kiindulópont ahhoz, hogy megtaláld a számodra tökéletes mobilházat! Ha pedig döntöttél, keress minket!

Fontos információk