toggle menu

Az ászári mobilházakról cikkezett az Index

A járvány az ingatlanpiacra is jelentős hatást gyakorolt: a városi bezártságból sokan vidékre vágynak. Nekik jelenthetnek gyors megoldást a mobilházak.

Senki ne gondolja, hogy egy mobilházat mindenféle engedély nélkül telepíteni lehet – figyelmeztet április 27-én publikált cikkében az Index. Az Egy szokatlan, de megfizethető ingatlan című írásban a portál ezt a hazánkban egyelőre még nem túl elterjedt, ám egyre ismertebb ingatlantípust mutatta be.

A cikk szakértője Lunk Gergely, egy 2009-ben alapított családi vállalkozás, az ászári Mobil-Homes Kft. tulajdonosa, aki részletesen beszélt többek között a mobilházak legfőbb ismertetőjegyeiről, európai és magyar piacáról, az engedélyeztetési folyamatról, a szállításról és a vásárlás során felmerülő költségekről is.


A Mobil-Homes ászári telephelye a cég által értékesített mobilházakkal (Fotó: Mobil-Homes Facebook-oldal)

“A koronavírus-járvány az ingatlanpiacra is jelentős hatást gyakorolt. A városi bezártságból sokan vidékre vágynak, és gyors lakhatási megoldást keresnek. Nekik megoldást jelenthet egy mobilház vásárlása, amihez némi kompromisszumkészségre és alapos körültekintésre van szükség” – írja az Index.


Nyugatról gurultak be hozzánk a mobilházak

A cikkben Lunk Gergely elsőként az ingatlantípus definícióját teszi tisztába: mobilháznak azokat a tengellyel és kerekekkel ellátott, acélváz szerkezetre épült lakóépületeket nevezzük, amelyeket szállítani is lehet. A Mobil-Homes tulajdonosa szerint a mobilházak lényegében túlméretezett lakókocsik, amelyek mozgatását speciális kamionnal, illetve traktorral oldják meg.

Sánta András, az Index politikarovatának szerkesztője a cikkében arról ír: a mobilházak európai piaca mintegy ötven éve kezdett kialakulni Angliában, ahol a gyártók a piaci igények kiszolgálására ilyen típusú hétvégi nyaralókat kezdtek el építeni. A mobilházak idővel egyre elterjedtebbek lettek az egész kontinensen, ma már magyarországi piacról is beszélhetünk.

Lunk Gergely szerint a piacot jelenleg az mozgatja, hogy az emberek sokszor gyors és olcsóbb lakhatási megoldásra vágynak, mert “tartanak az építkezéssel kapcsolatos hivatalos nyűgöktől, az elhúzódó kivitelezéstől, illetve attól, hogy nehéz megfelelő és megbízható szakembereket találni”.


A mobilház nyaraló és állandó lakhely is lehet

Magyarországon a gyártók új mobilházai mellett használt darabokat is vásárolhatunk, ezek főként Angliából és Hollandiából érkeznek hozzánk. A magyar vásárlók egy része nyaralónak, hétvégi háznak vásárol ilyen típusú ingatlanokat. Ezek az ún. három évszakos mobilházak kora tavasztól késő őszig komfortos életteret biztosítanak, de léteznek mindennapi lakhatási célra alkalmas, négy évszakos mobilházak is.

“A mobilház megvásárlása előtt azonban mindenképpen ajánlatos informálódni a helyi önkormányzatnál, hogy a telepítésre kiszemelt helyen megtűrik-e, vagy sem, ugyanis a kérdésre adott válasz nagyon eltérő, és bizony, van, ahol a településképi szempontok mérlegelésével kimondottan elutasítják” – figyelmeztet az Index.

A portál cikke arra is felhívja a figyelmet: a magyar törvények jelenleg nem ismerik a mobilház fogalmát, a telepítésük engedélyköteles. Amint elhelyeznek egy mobilházat egy telepítésre alkalmas telken, majd rákötik a közművekre, az máris építménynek minősül.


Mennyi pénzembe fog kerülni egy mobilház?

A cikk további praktikus kérdéseket is érint, többek között a mobilházak lehetséges árairól, szállításáról és várható élettartamáról is szolgáltat információkat. Egy használt darabot – a méretétől, az állapotától és a felszereltségétől függően – várhatóan egy 2 és 10 millió forint közötti összegért vásárolhatunk meg.

Ezen felül a vásárlónak számolnia kell a szállítás és telepítés költségeivel is, a mobilházakat ugyanis “túlméretes szállítmányként, eseti útvonalengedéllyel, szakkísérettel, éjszakai szállítással viszik a rendeltetési helyükre”. A cikk konkrét példát is említ: egy hárommilliós mobilház kb. 300 ezer forintért juthat el a Balatonhoz.

A mobilházak időtállóságát a gyártók nagyjából 30-40 évre becsülik, ám mivel a nálunk kapható használt darabok többsége félidős, az új hazai tulajdonosok várhatóan 10-15 évre tervezhetnek a mobilházukkal. Lunk Gergely ezen a ponton arra is emlékeztet: a mobilházak egyszerű szerkezetek, ezért a felújításukról sem kell megijedni.


A lakásszegénységben élőknek is megoldás lehet

Az Index történetében nem először született cikk mobilházakról: a 2020-as felmondások előtt Előd Fruzsina, a korábbi szerzőgárda gazdaságrovatának újságírója és szerkesztője nem a nyaralónak, hanem a rászorulóknak szánt mobilházakról cikkezett.

A három évvel korábban, 2018 áprilisában megjelent, Mobilházban kezdhetik újra az életüket hajléktalan családok című írás Az Utcáról a Lakásba Egyesület és a Lakhatást Most Alapítvány közös programjáról szólt, amely lakásszegénységben élő emberek (hajléktalanok, bizonytalan lakhatásúak) számára igyekezett segítséget nyújtani.

Az ULE az "elsőként lakhatást"-módszer (ennek lényege, hogy a szociálisan rászoruló embereknek először a lakhatási problémáit kell megoldani, utána jöhet a többi) első magyarországi képviselője. A Lakhatást Mosttal közös program lényege az volt, hogy az egyesület által megvásárolt soroksári telken skandináv típusú mobilházakat helyeztek el, amelyeket aztán rászoruló emberek és családok közt pályáztattak meg. 

A segítségnyújtás a beköltöztetéssel nem ért véget, a cél az volt, hogy a bérlők a későbbiekben se maradjanak magukra az új otthonaikban. “A mobilházak természetesen nem jelentenek végleges megoldást a lakhatási problémára, újrakezdési lehetőséget viszont igen” – mondta a helyszínen az Utcáról a Lakásba egyik munkatársa.

Az Index 2018-as cikkét ezen a linken, az idei mobilházas anyagot pedig ezen a linken lehet olvasni.


Fontos információk